Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2014 Yılı En İyi Müze Ödülü'nü alan Baksı Müzesi'ni kuran Baksı Kültür ve Sanat Vakfı, kadın istihdam merkezi kurmak için kolları sıvadı.

Çağdaş sanatla yerel kültür arasındaki ayrımları ortadan kaldırmayı amaçlayan Baksı Kültür ve Sanat Vakfı, Bayraktar köyünde kurulan müzeyle dikkatleri üzerine toplamıştı. Geliştirdiği projelerle de yerel kültürün unutulmuş ve ötelenmiş tüm dinamiklerine hayat vermeyi amaçlayan Vakıf, ehram ve kilim gibi geleneksel ürünler üzerine hayata geçirilen projelere bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor.

Kadın istihdam merkezi kurma hazırlıkları olduğunu açıklayan Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, "Baksı Müzesi olarak Kadın İstihdam Merkezi Projesini hayata geçireceğiz. Kültürel sürekliliğe verdiğimiz önem gereği merkez, beyaz Bayburt taşından yapılacak. Bayburt taşını modern bir anlamda ve kalede kullanıldığı şekliyle ayrıca kalenin çinilerini de işin içine katarak yeni bir Bayburt kökenli bina yapacağız." dedi. Bayburt taşından yapılacak, çinilerle bezenecek merkezde, geleneksel ürünler üretilecek, bununla ilgili eğitimler verilecek. Merkezin Bayburt'ta Kaleardı Mahallesi'nde kurulacağını söyleyen Prof. Koçan, inşaata bu yıl içinde başlanacağını kaydetti.

Merkezin kurulacağı arsanın Bayburtlu Hüsami Köklü tarafından kadınlarla ilgili bir proje kapsamında bağışlandığını fakat projenin hayata geçirilemediği için bu alana kadın istihdam merkezi kuracaklarını anlatan Prof. Koçan, şöyle devam etti: "Bizim aslında hiç vazgeçmediğimiz projelerimizden bir tanesi kadının eğitimi ve istihdamı projesidir. Çünkü bize göre kadın kültürün taşıyıcısı ve sahip çıkanı. Bugün kadim kültürden ne kaldıysa daha çok kadınlar onu korumuşlardır. Kadın istihdamına çok önem veriyoruz. Kıymetli hemşehrimiz Hüsami Köklü, Kaleardı Mahallesi'nde 1150 metrekarelik arazisini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne bağışlamış, kadınlarla ilgili bir proje gerçekleştirilsin diye ama başarılamamış. Baksı Müzesi olarak burada Kadın İstihdam Merkezi Projesini hayata geçireceğiz. Kültürel sürekliliğe de verdiğimiz önem gereği beyaz Bayburt taşından yapılacak. Bayburt taşını modern bir anlamda ve kalede kullanıldığı şekliyle ayrıca kalenin çinilerini de işin içine katarak yeni bir Bayburt kökenli bina yapacağız. Sonbaharda inşaata başlayabiliriz. 20 milyon lira maliyetli bir bina. Burada ehram, kilim gibi geleneksel ürünler yapılacak, genç kızlar ve kadınları eğitecek bir eğitim merkezi, kütüphane ve sergi alanı olacak."