'2014 Yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nü alan Baksı Müzesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile özel bir projede bir araya geliyor.

Proje kapsamında; 30 Nisan 2015 Perşembe günü Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi gerçekleşecek söyleşide, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan katılımcılarla, Baksı Müzesi serüvenini ve gelecek vizyonunu paylaşacak. Söyleşinin ardından, aynı gün Baksı Müzesi kolleksiyonu olan “İpek Etkili Duvar Halıları” sergisinin açılışı gerçekleşecek. Bu sergi Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ilk kez bir “müze” ile gerçekleştirdiği sergi olma özelliğini de taşıyor.

İPEK ETKİLİ DUVAR HALILARI HAKKINDA

Halk resimleri arasında henüz yeterince araştırılmamış olan ipek etkili duvar halıları, geleneksel kültürün soyut motif düzeni yerine, figüratif bir anlatım yöntemi seçmiştir. Son 20 yıla kadar, halk arasında yaygın bir şekilde kullanılmakta olan duvar halıları, batı resim geleneği ile doğu düşselliğini birleştirmeye yönelen çalışmaları içeriyor. Zümrüd-ü Anka, göl kenarında geyikler, saraydan kız kaçırma, Boğaziçi Köprüsü ve Atatürk konuları sıkça bu halılarda işlenmiştir. İpek etkili duvar halıları seri olarak üretilmişlerdir. Son yıllarda Almanya’da üretildiği biliniyor olsa da, bu halıların gerçek üretim merkezleri Suriye, İran ve Irak ülkeleridir.