Batman’ın Sason ilçesinin yüksek kesimlerine farklı bölgelerden gelerek bal petekleri kuran balcılar bu yılın verimli olacağından umutlu.

Muş, Van, Bitlis ve daha birçok şehirden Sason ilçesinin zengin bitki örtüsünden faydalanmak üzere gelen balcılar, yağış nedeniyle bu yıl verimin yüksek olacağını tahmin ediyor. İlçenin yaklaşık 2 bin 500 rakımlı yüksek dağlarının arasına petek kuran arıcılar, arıların iyi çalıştığını ve geçen yıllara göre bu yıl bal bereketi yaşayacaklarını dile getirdi.

Yüzyıllardır gerek sağlık için geren günlük yenmek için Sason’un balın merkezi haline geldiği belirtildi. Doğal üretim alanları ile kaliteli bal elde edilen ilçede, birçok kişi tarafından rağbet görüyor. Florasındaki çeşitlilik balında doğal olmasını sağlıyor. Ürünlerin kalitesi için ek bir madde verilmeden kaliteli ürün alınıyor. Farklı yayla ve vadileri ile değişik zamanlarda açan çiçeklere sahip florasına sahip ilçede bal rahatlıkla pazarlanıyor. Kaliteli balın bulunmasının zorlaştığı günümüzde Sason balı rahatlıkla alıcı bulabiliyor.

Muş ilinden Sason ilçesine balcılık yapmaya gelen Mehmet Meriç, bu yıl bal veriminin yüksek olacağını belirterek, yağışlar nedeniyle umutlu olduklarını kaydetti. Sason ilçesinin zengin bitki örtüsüne sahip olduğunu ifade eden Meriç, "Biz Muş’tan buraya gelip balcılık yapıyoruz. Buradaki bitki çeşidi oldukça fazla bundan dolayı arılarımız rahatlıkla bal yapabiliyor. Bundan dolayı her yıl buraya gelip balcılık yapıyoruz." dedi.
Bir arının yaklaşık 5 kilometre uzağa gidip bitkilerden bal depoladığını anlatan Meriç, şunları söyledi: "Burada arıcılık yapmak bize oldukça fayda sağlıyor. İlçede bizim gibi yüzlerce balcı var ve geçimini bu işten sağlıyor. Sason balı marka haline gelmiş. Herkes tarafından biliniyor ki bu ilçenin balı kalitelidir. Biz geceleri peteklerimizi burada bırakıp ilçe merkezine gidiyoruz. Dağlardaki oksijen ve hava oldukça keyif veriyor."

PİYASADA SAHTE BAL ÇOK FAZLA

Bal üreticilerinde Selahattin Aykut ise piyasada sahte balın fazla olduğuna dikkati çekerek, bunun için önlem alınmasını istedi. Kaliteli bal hakkında bilgi veren Aykut, vatandaşların aldıkları ballara dikkat etmesi gerektiğini aktardı.