Yeni Şafak gazetesi'in sahibi Albayrak ailesi tarafından, eski Balıkesir SEKA Fabrikası'nın bulunduğu bölgeye kurulması planlanan ve günde 525 ton ithal kömür yakacak olan santrale tepkiler devam ediyor. Balıkesir'de faaliyet gösteren 14 oda, yaptıkları ortak açıklamada santralin atıklarının çevreye ve canlılara korkunç zararlar vereceğini belirterek, yapımının derhal durdurulmasını istedi.

Paşaköy Mahallesi'nde yapılması planlanan ve ÇED raporuna göre günde 525 ton ithal kömür yakacağı belirtilen termik santrale tepkiler artıyor. Balıkesir'de faaliyet gösteren Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacı Odaları, Baro Başkanlığı, Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Mimarlar Odası, Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Veteriner Hekimler Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası ve Jeofizik Mühendisleri Odası, ortak bir açıklamaya imza attı. Balıkesir Akademik Odalar Birliği adı altında birleşen 14 oda, açıklamada söz konusu santralin yapımının emsal teşkil edeceğini belirtti.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Hüseyin Gündoğdu tarafından okunan ortak açıklamada, şehrin deniz, termal turizmi, tarım, hayvancılık ve başta tarım sanayisi olmak üzere kendisinden söz ettirdiğini ancak gelinen noktada, geçmişini arar duruma geldiği belirtildi. Şehir merkezine yapılan santralin son günlerde gündemde olduğunu belirten Gündoğdu, "Bir ailenin ya da birkaç kişinin mutluluğu için kente, insanlara, daha doğrusu çevremize ve canlılara zarar vermesi kaçınılmaz olan, kömürle çalışan enerji santralinin şehrin göbeğine, yani Paşaköy'e kurulması konuşulmaktadır. Kaldı ki herhangi bir yerleşim bölgesinde gayrisıhhi müessese kabul edilen benzin istasyonunun bile kurulmasına izin verilmezken daha tehlikeli olan, kömürle çalışan enerji santralinin kurulmasının gündemde olması ne akla hizmettir, anlamış değiliz. Merkez iki ilçenin toplam nüfusu, 343 bin kişiyi kapsamaktadır. Bu kadar insanın yaşamını yok sayamazsınız. Enerji santralinin atıklarının çevreye ve canlılara vereceği korkunç zararlar biliniyorken böyle tehlikeli bir iznin verilmesi, aynı zamanda emsal teşkil edecektir. Bu tür zararlı müesseselerin sayısının artışına ve denetimsizliğine yol açacaktır." dedi.

Balıkesir Akademik Odalar Birliği olarak, bu durumun büyük bir yanlış olduğunu düşündüklerini aktaran Gündoğdu, yerel ve kamuda görevli yöneticilerle kanaat önderlerinin, yanlışın farkına varmasını istedi: "İlimizde yatırım olsun, nasıl olursa olsun, bedeli ne olursa olsun, istihdam olsun, ne olursa olsun anlayışından önce vazgeçmeliler. Herkesin işi olduğu ama nefes alamadığı, bir bardak temiz su bulamadığı Balıkesir, kimse için cazip olmayacaktır. Elbette ki enerji zorunlu gereksinimlerden olup mutlaka temini gerekir ancak bu durumda çevreye ve canlıların sağlığına zarar vermeyen, çevre dostu enerji kaynakları tercih edilmelidir. Örneğin rüzgâr, güneş enerjileri gibi çevre dostu enerji kaynakları kullanılmalıdır. Kaldı ki yaşadığımız il, alternatif enerji kaynakları yönünden ülkemizin şanslı bölgelerindendir. Derhal yetkililerin, kamuoyuyla Balıkesir'de enerji santralinin yapılmayacağını paylaşarak hemşherilerimizi rahatlatmalarını bekliyoruz. Konunun takipçisiyiz, olmaya devam edeceğiz."