Balıkesir'in 6 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Düşmanın şehirden atılmasında büyük katkısı bulunduğuna inanılan tülütabakların gösterisi büyük ilgi gördü. Yüzlerine kurum süren, üstlerine deri giyen korkunç yüzlü tülütabakların gösterileri özellikle çocukların ilgisini çekti.

Kuvayi Milliye hareketinin başladığı önemli merkezlerden Balıkesir'de kutlamalar ilk olarak sabah saatlerinde Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Kutlamalar daha sonra Atatürk Stadı önünde devam etti. Törenlere Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Garnizon ve Okullar Komutan vekili Tuğgeneral Şenol Alkış, Büyükşehir Belediye Başkan vekili İsmail Çoban, MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Sema Kırcı ve Mahmut Poyrazlı, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir, askeri ve sivil erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından temsili olarak Balıkesir, 6 Eylül 1922 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Türk birlikleri tarafından işgalci kuvvetlerin esaretinden kurtarıldı. Kurtuluş gününü ilk günkü coşkuyla kutladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkan vekili Çoban, kurtuluş sürecinde yaşanan süreci anlattı. Törende Çiğdem Batubey Ortaokulu öğrencisi Ceren Güler "6 Eylül Destanı" isimli şiiri okudu. Balıkesir Mehteran Takımı'nın gösterisi ise vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Ardından tören geçişi yapıldı. Son olarak deri imalatçılarını simgeleyen, meşhur "Tülütabaklar" korkunç yüzleri ve pis giyimleriyle geleneksel gösterilerini yaptı. Çocukların ve büyüklerin büyük ilgisini çeken Tülütabaklar uzun süre vatandaşlara eğlenceli dakikalar yaşattı. Tülütabaklar'la fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlar birbirleriyle yarıştı.

TABAKHANE İŞÇİSİ TÜLÜTABAKLAR

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluş törenlerinde her yıl Balıkesir Kasaplar Odası tarafından düzenlenen "Tülütabaklar" gösterisi vatandaşların büyük ilgisini çekiyor. İşgal günlerinde düşman güçlerinin gece devriyelerinde tabakhane işçilerinden korktuklarını tespit eden Türk istihbaratı, onlardan düşman devriyelerini korkutmalarını ister. Tülütabaklar'ın bu görevleriyle Balıkesir'in kurtuluşunda önemli bir rol oynadığına inanılıyor.