Makedonya Cumhuriyeti Üsküp Ticaret Odası Başkanı Maksut Karayalçın, 2 milyon nüfuslu Makedonya’daki Türk nüfusun önemli düzeyde olduğunu belirterek, “Ama burada bizim 600 yıllık bir geçmişimiz ve 100 bin civarında soydaşımız var. Buna rağmen Balkanlarda maalesef Türkiye’nin halen bir stratejisi yok.” dedi.

Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Balkanlara gerçekleştirilen teknik gezi çerçevesinde Üsküp Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Başkanı ve yönetimiyle görüşen Başkan Mustafa Bozbey, Makedonya’da Türklerin ağırlıkta olduğu bir bölgede kardeş şehir ilişkileri için hazır olduklarını söyledi.

Başkan Mustafa Bozbey, teknik gezi çerçevesinde Makedonya Cumhuriyeti’nin başkenti Üsküp’te Ticaret Odası Başkanı Maksut Karayalçın ile görüştü.

BALKANLARDA TÜRKİYE’NİN HALEN BİR STRATEJİSİ YOK

2 milyon nüfuslu Makedonya’da çok fazla etnik kökenin bulunduğunu anımsatan Karayalçın, “Boşnak, Sırp, Makedonya Müslümanları, Türkler, Arnavutlar gibi pek çok etnik kökenli insan bu topraklarda yaşıyor. Ama burada bizim 600 yıllık bir geçmişimiz ve 100 bin civarında soydaşımız var. Buna rağmen Balkanlarda maalesef Türkiye’nin halen bir stratejisi yok.” dedi.

Türk nüfusun yüzde 20 ve daha fazlası olduğu bölgelerde Türkçenin resmi dil olabildiğini anlatan Ticaret Odası Başkanı Karayalçın, “İdari yapılanmanın yerel yönetimlere dayalı olduğu Makedonya Cumhuriyeti’nde, belediye başkanı Türk olan, resmi dili Türkçe olan yerler var. Ancak ne yazık ki, burada Arnavut’un, Makedon’un sahibi var ama Türk’ün sahibi yok. Sizden isteğimiz burada Türk kökenli bir belediyeye sahip çıkmanız. Okulunu, kütüphanesini yapın. Çocuklarını okutmak, okullarını güzel hale getirmek, kütüphanesini yapmak, buradaki Türkler için en büyük katkıdır.” diye konuştu.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, kendileri için Makedonya Cumhuriyeti’nde Türk kökenlilere destek olmanın önemli olduğunu belirterek, “Bu konuda mutlaka iletişim kuralım. Biz bu bölgeyi sizin kadar iyi tanımıyoruz, o nedenle sizin burada bize yapacağınız yönlendirmeler önemli. Biz istiyoruz ki burada Türklerin yoğunlukta olduğu bir bölgede, belediyeyle kardeşlik köprüsü kuralım. Burada ihtiyaçları giderme konusunda Türk kökenlilerin sonuna kadar arkalarında olalım.” ifadelerini kullandı.