Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, haklarındaki mahkumiyet kararlarını bozduğu Balyoz davasının 62 sanığının yargılandığı davanın duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, tüm sanıkların beraatini istedi.

Anadolu 4. Ağır ceza Mahkemesince, sanık sayısının fazla olması nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuksuz 40 sanık ve avukatları katıldı.

Sanıklar ile avukatlarının kimlik yoklamalarının yapılmasının ardından önceki duruşmalara katılmadıkları için Yargıtay bozma ilamına karşı beyanları alınmayan sanıklara söz verildi. Sanıklardan Hakan Akkoç ile Suat Dönmez bozma kararına katılmakla birlikte gerekçesine katılmadıklarını ve beraatlerine karar verilmesini istedi.

Tüm sanıklar ile avukatları da mahkemeye ulaşan bilirkişi raporlarını kabul ettiklerini ve bilirkişi raporları ile mahkemeye gelen cevabi yazılara karşı bir diyecekleri olmadığını söyledi.

Cumhuriyet Savcısı da dosyaya sunulan bilirkişi raporları, ek raporlar ve cevabi yazılara karşı beyanda bulunmak isteyen sanık ya da avukat olup olmadığı soruldu. Tüm sanıklar ile avukatları, bir itirazları bulunmadığını dile getirdi.

Yargıtay'ın bozma ilamına karşı bir beyanının olacağını belirten Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, alınan bilirkişi raporunun yeni delil mahiyetinde olduğunu söyledi. Savcı ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali yapıldığına ilişkin kararı da bulunduğunu belirterek bu durumlerin yeni uygulamalar olduğunu ve CMK'de henüz bir karşılığı bulunmadığını, bu nedenle de Yargıtay'ın bozma kararına uyulması gerektiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Karaçam da, haklarında verilen yerel mahkeme hükmü onanan sanıklar için Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı verdiğini hatırlattı. Karaçam, Anayasa Mahkemesi'nin her ne kadar ana dava sanıkları yönünden bu kararı vermiş olsa da kararın aynı suçla suçlanan tüm sanıklar yönünden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Karaçam, bu konuda CMK'da düzenleme bulunmadığından Yargıtay bozma ilamına uyulması halinde Anayasa Mahkemesi'nini ihlal kararı doğrultusunda değerlendirme yapma imkanı ortadan kalkacağından Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulması konusunda karar verilmesine yer olmadığına oy birliği ile mütalaaya aykırı olarak karar verildiğini bildirdi.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, suça konu dijital verilerin veri bütünlüğünün bozulduğunu ve sanıklar ile dijital veriler arasında illiyet bağı kurulmasının mümkün olmadığını belirtti.

Bu nedenle dijital verilerin delil vasfının bulunmadığı kanaatine varıldığını aktaran Öksüz, bu deliller dışında dosya kapsamında sanıkların üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.

Sanık avukatları, sanıkların suçu işlediklerinin sabit olmaması değil, suçu işlemediklerinin sabit olduğu gerekçesi ile beraat kararı verilmesi istedi. Ayrıca delil niteliğinde dava dosyasında yer alan dijital verilerin sahte olduğunun bilirkişi raporu ile ortaya çıktığını belirten avukatlar, bu delilleri oluşturan ve mahkemeye ulaştıran kişiler ile soruşturma ve kovuşturma aşamasında yer alan savcı ve hakimler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Mahkeme, karar için duruşmaya kısa bir süre ara verdiğini açıkladı.