Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daltaban, Bank Asya’nın Doğu Anadolu’dan Trakya’nın en ücra köşesine kadar KOBİ'lerin, sanayicinin, esnafın, tüccarın alın teriyle kazanan insanlara sübvansiyon görevi gördüğünü ve bankada parası olan insanların tedirginlik ortamına prim vermeyeceğine inandığını söyledi.

Polis baskınıyla Bank Asya yönetimine el konulmasının ülke ekonomisine zarar vereceğini vurgulayan Ali İsmail Daltaban, "Bu ülkede katılım bankacılığını devletimiz destekliyorken yapılan muamele hoş olmadı. Yapılan operasyon piyasada istikrarsızlığı körükler. İnsanların güvenini sarsar. Yatırım yapabilecek insanları tedirgin eder. Hükümet yetkilileri, eğer İstanbul’u bir finans kuruluşu haline getirmek istiyorsa bu konuda duyarlı olması gerekir. Eğer bir noksanlık varsa onların tedbir alınmasında, giderilmesinde fayda var. Ama Ekonomi Bakanı; 'Türkiye ekonomisi bankacılık sektörü ayakları üzerinde duruyor' diyorken yapılan uygulama banka sektöründe noksanlıklar olduğunu gösteriyor. Hükümet yetkilileri, 'Türkiye’deki finans söktörü 2001 öncesine dönmeyecek' dediler. Pek de hoş olmadı. Esnaf ve Sanatkarı ihracatçıyı sıkıntıya sokar. Piyasada tedirginlik olur. En sonunda bu ülke bunun zararını çeker." ifadelerini kullandı.

Yapılan operasyonun bankacılık sektörüne olan güveni zedelediğini ve Türkiye’yi yatırım için güvenilir liman olmaktan çıkarabileceğini kaydeden Daltaban, sözlerine şöyle devam etti: "Bankanın binlerce mudisi var. Tedirginlik havası yaratılmak isteniyor. Bir şey olsaydı TMSF hepsine el koyardı. Belki bir evrak noksanlığı olabilir. Yapılanlar bankacılığa olan güveni sarsmıştır. Yetkililer, Türkiye’nin yatırım yapma finans kurumu açma konusunda güvenilir bir liman olduğunu söylüyorlardı. Ayrıca zamanlaması da manidar. Binlerce insan ben hala paramı gidip Bankasya’ya yatıracağım diyorsa burada bir haksızlık vardır diye düşünüyorum."

Bank asya’nın Anadolu sermayesini destekleyen, alın teriyle sanayide kazanan üreten insanlara destek veren bir banka olduğunu belirten Daltaban, "Helal kazanç sağlayan Doğu Anadolu’dan Trakya’ya kadar KOBİ'lerin sanayicinin, esnafın, tüccarın araç gereç, yeni işyeri açmalarında, alın teriyle kazanan insanlara sübvansiyon sağlayan, sermaye akışını sağlayan, işyeri büyütmelerinde daha çok geliştirilmelerinde kendilerine katkı sağlayan bir banka olduğu için Bank Asya esnaf ve sanatkarlar için Halk Bankası kadar önemlidir." şeklinde sözlerini tamamladı.

'TEK KELİMEYLE ZULÜM'

Gümüşhane’de 3 dönem Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Canlı, Bank Asya’ya yapılan müdaheleyi tek kelimeyle ‘zulüm’ olarak değerlendirdi. Serbest ekonominin olduğu, sermayenin desteklendiği, teşebbüsün teşvik edildiği bir dönemde bir bankanın batırılmaya çalışılmasının kabul edilebilir bir şey olmadığını kaydeden Canlı, , şöyle konuştu: "Eğer bu bankanın içi boşaltılmışsa yapılabilir ama içi sağlam olan serbest teşebbüse bu tip müdahelelerin olması sermayenin kaçmasına sebebiyet verir. Bugün Türkiye’nin en çok ihtiyaç duyduğu güvenilir sermaye. Siz buna destek yerine köstek olursanız ülkeye en büyük zararı vermiş olursunuz. Ben de Bank Asya’ya bu manada yapılanları şiddetle kınıyorum. Hiçbir uzmandan bu iş doğrudur diyene rastlamadım. İnşallah akıl tutulması sona erer ve adalet yerini bulur."

Bank Asya’ya yapılan uygulamanın bankanın mudilerine korku verme amaçlı olduğuna inandığını ifade eden Canlı, "Yapılmak istenen 'bankanın ekonomik yapısı kötüdür' algısıyla mudiler buradan kaçsın. Hiçbir banka mudilerin kaçışına dayanamaz. Amaçlanan da bu. İnanıyorum hesabı olan insanlar daha çok hesap açacak ve bankanın daha çok güçlenmesine vesile olacak." şeklinde sözlerini tamamladı.