Adana Kozan’da HES barajı inşaatında tünel kapağının patlaması sonucu 10 işçinin öldüğü kaza ile ilgili devam eden yargılamanın son duruşmasında 7 kişi beraat etti, 10 kişi para cezası aldı. Olayda hayatını kaybedenlerin yakınları mahkemenin verdiği karara saygı duyduklarını ancak verilecek hiçbir cezanın kayıpları geri getiremeyeceğini ve asıl sorumluların cezalandırılmasını beklediklerini söyledi.

24 Şubat 2012 tarihinde Kozan’a bağlı Gökdere Mahallesi'nde inşaatı devam eden Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin Derivasyon Tüneli'nin kapağının patlaması sonucu 10 işçinin öldüğü olayla ilgili tutuksuz yargılanan 17 kişinin 7’si beraat etti, 10’u ise para cezasına çarptırıldı. 14 Eylül 2012'de görülmeye başlayan davanın 17'nci celsesinde karar çıktı. Tutuksuz yargılanan sanıklardan 13'ünün ve sanık avukatlarının katıldığı duruşma 9 saat sürdü. Duruşma sonunda 7 sanığa beraat kararı çıkarken, sanıklardan Erdal Nakas, Öncü Polat ve Servet Eğilmez'e 10'ar yıl, Cengiz Ulucan ve Burak Alpago'ya 8 yıl 4'er ay, Ahmet Fuat Üstündağ ve İbrahim Atay'a 5'er yıl, Ferdi Alkan, Kadir Doğan ve Ali Seçer'e 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti daha sonra bu cezaları suçun 'taksirli suç' olması nedeniyle para cezasına çevirdi. Mahkeme 45 bin ile 146 bin TL arasında değişen para cezasını da 24'er aya kadar taksitle ödenmesine karar verdi.

Olayda hayatını kaybeden kepçe operatörü Erkan Yiğenoğlu’un kardeşi Yasin Yiğenoğlu, mahkemenin verdiği karara saygı duyduklarını ancak verilecek hiçbir cezanın kayıpları geri getiremeyeceğini ve acılarını hafifletmeyeceğini söyledi. Kazaya sebebiyet veren sorumluların cezasını çekmesini isteyen Hasan Altuntaş ise mahkemenin verdiği kararın acılarını hafifletmediğini, verilen para cezalarının yeğeni Eyüp Altuntaş’ı ve diğer kayıpları geri getiremeyeceğini söyledi. Altuntaş, "Mahkeme kararına saygı göstermekten başka çaremiz yok ama verilen bu cezalar hayatını kaybeden 10 kişinin canını karşılık gelemez. Daha çok ceza alsalar bile bizim acımızı hafifletemezler. Bu kazanın ihmalden kaynaklandığına inanıyoruz, sorumluları cezasını çeksin." dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Kozan’a bağlı Ergenuşağı Mahallesi yakınlarında, Göksu Irmağı üzerine inşa edilen Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin Derivasyon Tüneli'nin kapağının 24 Şubat 2012'de patlaması sonucu baraj havzasında çalışan işçilerden Eyüp Altuntaş, Cumali Değirmenci, Hasan Bolat, Erdal Demirelli, Erkan Yiğenoğlu, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aral hayatını kaybetti.

Olayın ardından bölgeye gönderilen arama kurtarma ekipleri 5 işçinin cesedine ulaşırken, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit, Selahattin Aral'ın cesetleri halen bulunamadı. Yaşanan facia sonrası Kozan Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan soruşturmada şantiye sorumlusu Proje Müdürü Erdal Nakas, şantiye şefi Öncü Polat ile iş güvenliği sorumlusu Burak Alpago tutuklanıp daha sonra serbest bırakıldı.