Tutuklu gazeteci Mehmet Baransu, Twitter’da hakaret içerikli paylaşımlarda bulunduğu belirtilen, Esat Ç. adlı hesabın kullanıcısı olduğu deşifre edilen Esat Burak Uzundere’nin şikayeti üzerine ifade verdi.

Esat Ç. adlı hesabı kullandığı ortaya çıkan Esat Burak Uzundere’nin şikayeti üzerine adliyeye getirilen Baransu, bilişim suçları savcısı Ufuk Büyükşengün’e ifade verdi. Söz konusu hesapla ilgili Twitter hesabından paylaştığı mesajlar nedeniyle iftira, özel hayatın gizliliğini ihlal ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlaması yöneltilen Baransu, ‘Esat Burak Uzundere bu ismi not edin’, ‘AK Parti mi çıkacak’ ve ‘Esat Burak Uzundere ötmeye başladığı an’ şeklinde başlayan tweetlerin kendisine ait olduğunu belirtti. Tweetlerinin eleştiriye yönelik olduğunu ifade eden Baransu, kin ve düşmanlığa tahrik içeren sözler bulunmadığını söyledi.

Esat Ç hesabından daha önce kendisinin de şikayetçi olduğunu belirten Baransu, bu hesaptan kendisi ve eşiyle ilgili kişilik haklarını zedeleyici paylaşımlarda bulunulduğunu anlattı. Bu hesaba cevap amacıyla kendisinin bu paylaşımları yaptığını ifade eden Baransu, bunun üzerine söz konusu hesaptan kendisi hakkındaki tweetlerin silindiğini kaydetti.

Uzundere’nin fotoğrafına da internetten ulaştığını belirten Baransu, dolayısıyla özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun oluşmadığını söyledi. Baransu, Uzundere hakkında iftira suçunu oluşturacak şekilde herhangi bir yere şikayette bulunmadığı için de kendisine yöneltilen iftira suçlamasının yersiz olduğunu vurguladı.

Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı’da müvekkiline isnat edilen suçlara yönelik maddi delil bulunmadığını ifade etti. Esat Ç adını kullanan kişinin Esat Burak Uzundere olduğunun yargı makamlarınca tespit edildiğini söyleyen Sakallı, bu nedenle takipsizlik verilmesini talep etti.

17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra hükümet yetkilileri ‘orduya kumpas kuruldu', Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ‘aldatıldık’ şeklinde ifadeler kullanmıştı. Tüm Balyoz sanıkları önce tahliye sonra da beraat ettirilirken, Balyoz davasında kumpas kurulduğu iddiası üzerine de soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturma kapsamında Balyoz darbe planı iddialarını haber yaparak iddia edilen darbe girişimini ortaya çıkaran ve buna ilişkin belgeler paylaşan Baransu tutuklanmıştı.