Mehmet Baransu ve Hidayet Karaca'nın da aralarında yer aldığı tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için 'Kalemime Dokunma Platformu' tarafından internet üzerinden gerçekleştirilecek 24 saatlik canlı yayın başladı.

Kalemime Dokunma Platformu tarafından gazeteci ve aydınların katılımıyla yapılacak protesto yayını dün akşam saat 22.00'da başladı. Yayın, YouTube üzerinden 24 saat kesintisiz olarak devam edecek.

Dünyada ilk kez gerçekleştirilen protesto yayınına 50'den fazla gazeteci ve aydın katılıyor.

İşte programa katılacak gazeteci, yazar ve aydınlar:
Nazlı Ilıcak, Ekrem Dumanlı, İhsan Yılmaz, Fatih Portakal, Atilla Taş, Koray Çalışkan, Şanar Yurdatapan, Tuncay Opçin, Emre Uslu, Adem Yavuz Arslan, Ünal Tanık, M.nedim Hazar, Bülent Keneş, Baskın Oran, Rasih Yılmaz, Mustafa Akyol, Cafer Tayyar Kala, Erkan Akkuş, Nuh Gönültaş, Emre Erciş, Önder Aytaç, Tuğrul Özşengül, Ahmet Memiş, Arzu Yıldız, Sevgi Akarçeşme, Oğuz Karamuk, Aydoğan Vatandaş, Erkam Tufan Aytav, Yavuz Oğhan, Mahir Zeynalov, İlhan Tanır, Nesibe Baransu, Cefer Solgun, Hasan Cücük, Bekir Salim, Hasan Sutay, Nurullah Öztürk, Mahmut Çebi, Şemseddin Efe, Hüseyin Özkaya, Said Sefa, Sıtkı Özcan, Fuat Baran, Yonca Kayaşahin, Mustafa Edip Yılmaz, Sezin Öney, Erdal Doğan, Ercan Kanar, Muzaffer Erdoğdu, Ercan İpekçi, Füsun Erdoğan, Ertan Altan, Necati Abay, Murat Sabuncu, Ufuk Köroğlu, Mehmet Aysan, Abdülhamit Bilici.

Kalemime Dokunma Platformu'nun sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye'deki gazetecilerin en zor günlerini yaşadığına dikkat çekilerek, "AKP iktidarı döneminde yoğunlaşan baskılar, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla zirve yaptı. Haber yapmak, dizi yayınlamak ve Erdoğan’ı eleştirmek, gazeteciler için suç haline geldi. Hatta sosyal medyada Erdoğan’la ilgili espri yapmak bile suç sayılıyor. Erdoğan’ın adının bile anılmadığı Twitter paylaşımları 'cumhurbaşkanına hakaret' sayılıp cezalandırılıyor. Gazetecilerin kimisi cezaevine atıldı, kimisi tazminata mahkum oldu. Geri kalanı da sindirilerek susturulmak istendi. İktidarın hoşuna gitmeyen haberler yapan, muhalif diğer gazeteciler gibi Mehmet Baransu da aylardır tutuklu. Diğerlerinden farklı olarak Mehmet Baransu’ya özellikle kötü muamele yapılıyor; psikolojik işkenceye tabi tutuluyor. Tutuklandığı günden itibaren aylarca tek başına bir hücrede tutuldu, tecrite maruz bırakıldı. Meslektaşlarının ziyaret etmesine izin verilmiyor. Eşinin ziyaret etmesi dahi çeşitli bahanelerle engelleniyor. Eşiyle görüştürüldüğünde de görüşme yarıda kesilip, en doğal insani hakkı elinden alınıyor." denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Mehmet Baransu’nun tutuklanma gerekçesi kimseyi ikna etmedi. Bu yüzden tutukluluğunu devam ettirmek ve uzatmak için yeni bahaneler üretiliyor. Sırf bu nedenden ötürü geçmişte yaptığı haberlere dava açmayan kurumlar ve kişiler, şimdi sırasıyla savcılıklara suç duyurusunda bulunuyorlar. Bu kervana en son MİT katıldı. Uludere bombalarının istihbaratını MİT’in verdiğini ortaya çıkardığı için MİT’in yaptığı suç duyurusuyla yıllar sonra Baransu’ya dava açıldı.

Mehmet Baransu’ya atfedilen suçlar ve tutuklama gerekçesi bütün gazetecileri tehlike altına atıyor. Mehmet Baransu üzerinden bütün gazetecilere gözdağı veriliyor. Yani gazeteciliğin bizzat kendisi yargılanmak, gazeteciler korkutulmak ve sindirilmek isteniyor.

Mehmet Baransu özelinden hareketle gazeteciliğin yargılanmasına, gazetecilerin gazetecilikten dolayı tutuklanmasına, sindirilmesine, susturulmasına karşı çıkan bütün gazetecileri internetten canlı yayın eylemine davet ettik.

Yaptığı haberler çok tartışılsa da, Mehmet Baransu’nun haberlerini onaylamasa da, bu eyleme katılanlar, Baransu ve haberlerinden dolayı yargılanan diğer gazetecilerin tutuklu yargılanmasına itiraz ediyor.

Gazetecilere karşı uygulanan baskı ve sindirme girişimlerine dikkat çekmek amacıyla 24 saat canlı yayın eylemindeyiz. Eylemimiz YouTube üzerinden 10 Temmuz Cuma günü saat 22.00’da başlayacak ve cumartesi günü 22.00’da sona erecek. Canlı yayında eyleme destek veren gazeteciler ve aydınlar, moderatörler tarafından ağırlanacak, Türkiye’de basına yapılan baskılara ve gazetecilerin uğradığı hak ihlallerine dikkat çekecekler.

Kalemime Dokunma Platformu’nun eylemine katılarak destek vereceğini belirten listede isimleri yer alan aydın, gazeteci ve yazarlara çok teşekkür ederiz."