Tutuklu gazeteci Mehmet Baransu’nun avukatı Sercan Sakallı, Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilli Mehmet Aydın’ın ‘darbeye kalkıştılar’ diyerek Balyoz davası sanıklarından 7’si hakkında beraat kararının bozulması yönündeki temyiz dilekçesini değerlendirdi. Davada tek tutuklu sanığın darbe planını ortaya çıkaran gazeteci Baransu kaldığını belirten Sakallı, “Balyoz darbe girişimiyse müvekkilim neden içeride?” diye sordu.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Aydın, 3 sayfalık temyiz dilekçesini Yargıtay Ceza Dairesi Başkanlığı'na sunulmak üzere İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne vermişti. Başsavcıvekili Aydın, dilekçesinde, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Behzat Balta, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Albay Erdal Akyazan ve emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç yönünden beraat kararının bozulmasını istemişti.

Kararı Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Avukat Sercan Sakallı, “Temyiz talebinde savcılık, kişilerin özellikle 1. Ordu’da yapmış oldukları seminerin, plan semineri niteliğinde olmadığını, özellikle bunun bir darbe teşebbüsü olduğunu ve bu darbe teşebbüsüne girişenlerin de elverişli vasıtaları kullandığı şeklinde tespitleri var. Bu kapsamda dosyanın bu 7 sanık hakkında bozulması ve bunların cezalandırılması talebiyle Yargıtay’a gönderilmesini talep etti. Burada asıl üzerinde durulması gereken nokta, savcılık bu tespitleri yaparken müvekkilimin savcılığa sunmuş olduğu belgeler üzerinden yaptı. Baransu’nun sunmuş olduğu bu belgelerin bir darbe teşebbüsüne girişen yapıdan bahsettiği, bu kişilerin de açıkça darbeye teşebbüs belirledi. Yargıtay’ın eski kararındaki tespitleriyle doğru orantılı olarak. Fakat ne gariptir ki Balyoz davasında şu an tek tutuklu vermiş olduğu belgeler sebebiyle Mehmet Baransu’dur. Hukuken bunun bir izahı yok. Özellikle gazetecilik faaliyeti kapsamında görev yapan bir şahsı bezdirme, yıldırmadır.” şeklinde konuştu.

‘BARANSU, ÖDÜLLENDİRİLECEĞİ YERDE TUTUKLANDI’

Baransu’nun ödüllü bir gazeteci olduğunu hatırlatan Sakallı, “Sedat Simavi ödülü başta olmak üzere birçok ödüle layık görülmüştür. Amerikalı bir akademisyen tarafından, yapmış olduğu bir haber, dünyada son 100 yılın en iyi araştırma haberlerinden biri olarak belirlendi. Bunlar alt alta ve bu temyiz kapsamında değerlendirildiğinde müvekkilim bir darbeyi, hükümeti yıkmaya teşebbüs eden bir yapıyı ortaya çıkardığı için, bunla ilgili belgeleri sorumlu bir vatandaş ve bir gazeteci olarak savcılığa sunduğu için cezalandırılıyor. Bunun takdirini Türk kamuoyuna bırakıyoruz.” dedi.

‘İTİRAZIMIZDA BAŞSAVCIVEKİLLİĞİNİN KARARINI DİLEKÇEMİZE KOYACAĞIZ’

Tutukluluğun sona ermesi için itirazların devam ettiğini ancak sulh ceza hakimliklerinin tahliye taleplerini reddettiğini kaydeden Sakallı, şöyle devam etti: “Savcılığın 7 sanın hakkında darbeye teşebbüs ettikleri temyiz gerekçelerini de dosyaya ekleyeceğiz. Müvekkilimin bir vatandaşlık görevini yaptığını ve suçun ifşasını sağladığını ortaya koyacağız. Suçun ifşası kapsamındaki bir belgenin mahkemeye sunulmasının gizli belge olarak nitelendirilmeyeceğini ve hatta ödüllendirilmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyoruz. Müvekkilime yapılan baskının, hükümet tarafından kurulan sulh ceza hakimlikleri tarafından yapılması ayrıca ironiktir. Neticede Baransu, bu mevcut hükümetin 2003 – 2004 yıllında yıkmaya teşebbüs eden, bunlarla ilgili plan semineri yapan ve açıkça konuşmalarında plan seminerinde belirlenen sınırların dışına çıkarak darbeye teşebbüs eden bir kitleyi ortaya çıkardığı için şu anda suçlu! Bunun izahını yapamıyoruz.”

‘KAMUOYU, İLERİDE BARANSU’NUN İTİBARINI İADE EDECEK’

Balyoz Davası kapsamında tek tutuklunun Baransu olduğunu ifade eden Sakallı, “Tutukluluk sebebi, darbeye teşebbüs ettiği için değil, darbeye teşebbüs edenleri ortaya çıkardığı içindir. Türk kamuoyu şimdi olmasa da ileride Baransu’nun itibarını iade edecektir.” ifadelerini kullandı.