CHP ve HDP’li vekillerin de aralarında bulunduğu Barış Bloku, Türkiye’de son günlerde yaşanan olayların durdurulması amacıyla Pazar günü İstanbul’da barış mitingi düzenleyecek. Barış Bloku Sekreteri Gençay Gürsoy, “Bunlara savaş yaptırmayacağız!” dedi.

Miting duyurusu yapmak için Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlenen toplantıya; CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, HDP Milletvekili Beyza Üstün, Barış Bloku Sekreteri Gençay Gürsoy ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu katıldı.

Bir engel çıkartılmaması durumunda mitingin 9 Ağustos Pazar günü Bakırköy’de yapılacağını duyuran Gençay Gürsoy, barış taraftarlarını mitinge çağırdı. AK Parti Hükümetinin 7 Haziran seçimleri öncesinde başlattığı provokatif çalışmaları iç savaş düzeyine taşıdığını öne süren Gürsoy, “Barış isteğini toplumsallaştırma konusunda elimizden geleni yapacağız. Bunu Türkiye boyutunda yaygınlaştıracağız. Dünya barış atmosferini harekete geçiren örgütlerle temas edeceğiz. Ve bunlara savaş yaptırmayacağız.” şeklinde konuştu.

Hükümet politikalarını eleştiren CHP’li Oğuz Kaan Salıcı da, seçim sonrası Meclis’te oluşan tablonun, toplumun uzlaşma isteğini yansıttığını belirtti. Geçici hükümetin çok yanlış kararlar aldığını söyleyen Salıcı, “Hava operasyonları başladı, Önce Türkiye’de siyasetin dili şiddet içermeye başladı. Sonra siyaset şiddeti körüklemeye başladı. Ve şu anda gelmiş olduğumuz noktada; hepimizin öncekinden daha fazla barışa, ezilenlerin, dar gelirlilerin ön plana çıktığı, onların hak ve hukuklarının korunduğu bir düzene ihtiyaç var. Böyle bir süreç maalesef şimdiki geçici hükümetle ya da AKP’nin devamı olan herhangi bir anlayışla mümkün görünmüyor.” İfadelerini kullandı.

HDP Milletvekili Beyza Üstün ise, “Biz tarafız. Barışı inşa etmek için yolumuza devam edeceğiz. Bu nedenle de çok önemsediğimiz barışın toplumsallaştırıldığı bu blokta yer almayı önemsiyoruz. ” dedi. Üstün, son yaşananlarla ülkede bir savaş oyunun oynamaya çalışıldığına dikkat çekti.

Toplantıda emek ve meslek örgütleri adına konuşan Arzu Çerkezoğlu da, mevcut gidişattan kaygılı olduklarını dile getirdi. Çerkezoğlu, “Çünkü biliyoruz ki bu ülkede yürütülen bu savaş politikaları, yıllardır AKP iktidarı eliyle yürütülen savaş ve talan politikaları Türkiye’de işçiler ve emekçiler bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini oluşturanlar adına olumsuz sonuçlarını apaçık ortaya koydu. Son dönemde yaşanan bu süreç, bu ülkenin geleceği açısından kaygılarımızı daha da artırdı. Bu savaş politikalarının, bu yağma politikalarının, bu talan politikalarının sonucunda yitip giden bizim geleceğimizdir. O nedenle bu süreçte tarafız ve taraf olduğumuz bu süreçte sonuna kadar barışı inşa etmek için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin altını biz kez daha çiziyoruz.” diye konuştu.

İlki Pazar günü İstanbul’da yapılması planlanan barış mitinginin, daha sonra Ankara, Diyarbakır, İzmir ve Van’da yapılması planlanıyor.