KONYA (AA) - Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlanan Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçakları, üzerindeki sabit 360 derecelik görüş açısı ve 350 kilometre çapında radarla 7 gün 24 saat havadan yurt içi ve dışında yabancı unsurları izliyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Boeing firması arasında B737-700 tipi HİK uçağının tedarikine yönelik sözleşme 2003 yılında yürürlüğe girmişti. "Barış Kartalı Programı" kapsamında Boeing firmasından 4 HİK uçağı ile bir yer destek sistemi alınması planlanmıştı. Alınan ilk HİK uçağı, 2014 yılının Şubat ayında Konya'da devlet erkanın katıldığı törenle hizmete alındı. Filoya daha sonra 3 HİK uçağı daha katıldı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı önemli bir güce kavuştu. Uçaklara "Kuzey", "Güney", "Doğu" ve "Batı" adı verildi.

Konya'daki Havadan İhbar Kontrol (HİK) Grup Komutanlığı bünyesindeki HİK uçakları; gözetleme, hava savunma, erken ihbar, karşı taarruz ve hava hakimiyeti sağlamada avantaj sağlıyor.

HİK ekibinin bir günü

HİK Grup Komutanlığı personeli güne eğitim programıyla başlıyor. Harekat öncesi HİK mürettebatına uçuş öncesi brifing veriliyor.

Burada uçakta olabilecek her türlü olumsuz duruma karşı güvenlik tedbirleri anlatılıyor. Hava durumu raporu ve uçuş öncesi görev programının aktarıldığı brifingde, personel göreve motive ediliyor. Uçuş öncesi istihbarat ekibi, harita üzerinde görev programını tartışıyor.

Uçak bakım ekibinin hangarda hazırlıklarını tamamlamasının ardından göreve hazır hale gelen HİK uçağında görevli mürettebatın yerini almasıyla, "gökyüzünün bekçileri" kalkışa geçiyor. Mürettebatın, her uçuş öncesinde uçak bakım ekibiyle vedalaşması dikkati çekiyor.