Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı nedeniyle dedeleri şehit olan bir İngiliz ve bir Türk, kürek çekerek Çanakkale’ye gitmek için yola çıktı. Her ikisi de büyük dedelerini Gelibolu’da şehit veren Sally Campbell ile Hüseyin Ürkmez 7 gün boyunca kürek çekerek Çanakkale’ye varacak.

İngiliz deniz piyadesi Colin Campbell’in torunu Sally Campbell, “Bu savaş keşke yaşanmasaydı. Türkler ülkelerin savundu biz hata yaptık. 100 yıl sonra barışa kürek çekiyoruz” dedi. Hüseyin Ükmez ise, “Savaşların kazananı olmaz. Keşke dedelerimiz de savaşmak yerine barışa kürek çekselerdi” dedi.

Türkiye’nin tek geleneksel kürekçisi olan ve daha önce Bartın’dan İtalya’nın Padova kentine, İstanbul’dan Atina’ya, Kuşadası’ndan Samos’a gibi çeşitli yolculuklar yapan Hüseyin Ürkmez de, bu kez dünyaya barış mesajı vermek için yola çıktı. Yüzyılın en büyük savaşı olan Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı nedeniyle şehitleri hatırlatmak için kürek çeken Ürkmez’e bu kez İngiliz Sally Campbell eşlik ediyor. 1915’te Gelibolu’ya çıkarma yapan İngiliz birliklerinde er olan Colin Campbell’ın torununun çocuğu Sally Campbell, 100 yıl sonra dedesini hatırlatmak gurur duyduğunu söyledi. Annesinin dedesi Hüseyin Ürkmez’i, Gelibolu’nun savunmasında yitirdiklerini söyleyen kürekçi Ürkmez ise, artık savaş olmaması mesajını vereceklerini söyledi.

Beş yıldır Türkiye’de yaşayan İngilizce öğretmeni Sally Campbell, “Bu savaş keşke yaşanmasa gencecik insanlar ölmeseydi. Türkler ülkelerini savundu. Yüzbinlerce insanın ölmesi 100 yıl sonra bile insanlığa ders olmalı.” ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar 9 kez kürek çekerek uzun mesafeli yolculuklar yaptığını söyleyen Hüseyin Ürkmez de, “100 yıl önce ki savaşın kötü izlerini halen atamadık. Bana ismimi veren dedem ülkesini savunurken ölmüş. Anadolu’yu canları pahasına savunan dedelerimizi hatırlatmak ve bir daha savaşların yaşanmaması dileğiyle kürek çekiyoruz. Yani boşa kürek çekmiyoruz barışa kürek çekiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Yaklaşık 150 deniz mili uzaklıkta ki Gelibolu’ya 7 gün de gitmeyi hedefleyen iki kürekçi Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Peştereli tarafından uğurlandı. Hüseyin Ürkmez tecrübeli bir kürekçi olmasına rağmen İngiliz Campbell’in kürek sporuyla henüz yeni tanıştığı ve 2 gün eğitimin ardından denize açıldığı öğrenildi.