Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin Hatay ve Adana’da MİT’e ait TIR’ların durdurulmasına ilişkin aldığı yayın yasağına tepki gösterdi.

Çıtırık, yürütülen soruşturma yönelik ‘yazılı, görsel ve internet medyasına’ getirilen yayın yasağını ‘son derece talihsiz ve üzücü’ bir karar olarak değerlendirdi. Açıklık, hesap verilebilirlik, şeffaflık içerisinde vatandaşın haber alma ve bilgi edinme hakkına mahkeme kararıyla ket vurulduğunu ifade eden Çıtırık, olayların başlangıcından itibaren arama kararını uygulamak isteyen Cumhuriyet Savcısının, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube’den sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılarının görev yerlerinin değiştirilmesine, dönemin Adana Emniyet Müdürünün merkeze alınmasına kadar yaşanan gelişmelere dikkat çekti.

Çıtırık, TIR'larda askeri mühimmat ve askeri teçhizatın bulunup bulunmadığı ve görev yeri değişikliklerine dair kamuoyunun açıklama beklediğini aktardı. Dönemin ihbarı değerlendiren birimlerinin görevlerini yapmalarına engel olunduğu, hukuki sürecin işletilmesinden rahatsızlık duyulduğunu vurgulayan Çıtırık, “Olay tarihinde arama kararı alınan araçlarda uygulama yapılırken sanki MİT personeli hakkında arama yapılıyor algısı verilmiştir. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2014/161 E. Sayılı dosyasında verilen yayın yasağı kararı halen geçerliliğini korurken, Adana 5. Sulh Ceza hakimliğinin almış olduğu yayın yasağını kararını anlamakta güçlük çekmekteyiz. Bu karar yurttaşın haber alma ve bilgi edinme hakkının elinden alınmasıdır. Konuyla ilgili her türlü yasal yollara başvuracağız.” diye konuştu.