Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, 63 yıllık Kayseri Kapalı Cezaevi'nin fiziki şartlarıyla ilgili yapılan incelemede, acilen yeni cezaevine ihtiyaç olduğu ve 500 kişilik kapasiteye sahip cezaevinde 940 kişi bulunduğunu duyurdu.

Kayseri Baro başkanı Fevzi Konaç, Kayseri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu şartlarına ilişkin baronun internet sayfasından bir açıklama yaptı. Baro başkanı Konaç, yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı: "İlimiz Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Baromuz tarafından nisan ve haziran aylarında 2 kez ziyaret edilerek incelemeler yapılmış, en son 02.06.2015 tarihinde Baro Başkanımız ile yönetim kurulu üyemizin yerinde yaptığı incelemelerle ilgili Valilik makamı ve Cezaevi Savcılığı ile görüş alışverişinde bulunulmuştur. Cezaevinin 1952 yılında yapıldığı, kapasitesinin 500 kişilik olduğu, kapasitenin çok üstünde tutuklu-hükümlünün kaldığı, en son 02.06.2015 tarihinde yapılan incelemede 940 kişinin bulunduğu, 63 yıllık binanın ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu, fiziki imkansızlıkların beraberinde başkaca birçok sıkıntıyı doğurduğu, insan hakları konusunda da sıkıntılar olduğu, özellikle hükümlü ya da tutuklu annelerin yanındaki çocukların büyük mağduriyetler yaşadığı anlaşılmıştır."

Cezaevinde 2 avukat görüşme odası bulunduğu ve bunun da yetersiz olduğuna dikkat çeken Baro Başkanı Konaç, "Burada avukatların beklemek zorunda kaldığı, odaların küçük ve havasız olduğu tespit edilmiştir. Valilik makamı ile Cezaevi Savcılığı’nca da aynı sorunların tespit edilmiş olduğu ancak fiziki imkansızlık ve güvenlik nedeniyle çözüm seçeneklerinin çok sınırlı olduğu, tek çözümün yeni bir cezaevi binası olduğu, cezaevi savcısının dahi cezaevinde odasının bulunmadığı görülmüştür. Cezaevi ile avukat görüşme odaları şartlarının iyileştirilmesi anlamında görüşmeler devam etmektedir. Yapılacak işlemler bilahare duyurulacaktır." bilgisini verdi.

Avukat Konaç, yapılan incelemeler ve görüşmeler neticesinde hükümlü ve tutukluların dahi kapasite üstü odalarda kalması nedeniyle avukat görüşme oda sayısının artırılmasının mümkün bulunmadığının tespit edildiğini söyledi. Konaç, avukat görüşme odalarının fiziki anlamda iyileştirilmesinin de mümkün olmadığı sonucuna ulaşıldığını aktararak, "Kayseri Barosu Yönetim Kurulu tarafından bundan sonra da incelemeler devam edecektir. Yine avukat görüşme odalarına ilişkin eksikliklerin anında tespit ve giderilmesi için Baromuz tarafından bir meslektaşımız ayrıca görevlendirilmiştir." açıklamasına yer verdi.

Kayseri’nin Bünyan ilçesine inşa edilen yeni cezaevinin ise 2 yılda tamamlanması bekleniyor.