Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Avrupa Birliği için hukukun üstünlüğü ile temel hak ve özgürlüklerin vazgeçilmezliğini belirterek, bu bağlamda Avrupa Birliği’nin Türkiye için kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ÇÜSAMER) ve Adana Barosu tarafından 'Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerine Güncel Bakış' konulu konferans düzenlendi. ÇÜ Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmalarını ÇÜSAMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun ve Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık gerçekleştirdi.

ÇÜSAMER Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun konuşmasında avukatlık mesleğinin önemine değinerek, Avukatlar Haftası'nı kutladı.

Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ise geçmiş yıllardan bu yana Türkiye’nin yenileşme hareketleri içinde olduğunu ve Türkiye’nin Batı medeniyetine yüzünü döndüğünü, Cumhuriyet ile gelişen sürecin halen devam ettiğini belirtti. Standartlar topluluğu olan AB’nin, aday olmak isteyen ülkeleri de siyasi ve ekonomik bir standartlara getirmek istediğini vurgulayan Baro Başkanı Çıtırık, hukukun üstünlüğünün ve temel hak ve özgürlüklerin öneminin vazgeçilmez olduğunu ve bu bağlamda Avrupa Birliği’nin Türkiye için kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafi Baytorun’un moderatörlüğünde başlayan oturumda sırasıyla, ÇÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve ÇÜSAMER Müdürü Prof. Dr. Harun Arıkan, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Burak Erdenir konuşmalarını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Harun Arıkan, AB ile olan ilk ilişkilerdeki temel faktörlerin Yunanistan ile yaşanan gerilimler, kimlik unsuru, ekonomik sebepler ve bu bağlamda daha fazla işçi alışverişi ile istihdam oluşumunu sağlamak olduğunu belirtti. İlişkilerin bu denli meşakkatli sürmesinin tek sebebinin iki tarafın da birbirinden beklentilerinin farklı ve bu ilişkiyi farklı tanımlamaları olduğunu belirten Prof. Dr. Arıkan, "AB’ye üye olalım ya da olmayalım Türkiye’nin dışarı yaptığı iktisadi yatırımların yüzde 70’den fazlası Avrupa’ya." dedi. Prof. Dr. Arıkan, Gümrük Birliği ve Avrupa Konseyi içinde bulunduğumuzu, bu bağlamda Avrupa’nın bir parçası olduğumuzu ve bu ilişkileri ileriye taşımamız gerektiğine de değindi.

AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Burak Edenir de konuşmasında Türkiye’nin modernleşmesi ve çağdaşlaşmasına hizmet ettiği için bu sürecin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı. Konferans sonunda katılımcılar konuşmacılara sorularını yöneltti.