Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, İstanbul Adliye Sarayı’nda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın terör saldırısında şehit edilmesine ilişkin kimi basın kuruluşları ile iktidar temsilcilerinin avukatları hedef göstermesine sert tepki gösterdi. Çıtırık, "Güvenlik konusunda zafiyet oluşmuşsa, önce güvenliğin alınmasında sorumlu olanlarla ilgili bir soruşturma başlatılması gerekir. Ama üzülerek görmekteyiz ki; avukatlık mesleği bir günah keçisi haline getirilmiş ve olayın sorumluları olarak da doğrudan doğruya bu meslek gösterilmektedir. Avukatların görevi belidir. Bu meslek terörün ve şiddetin her türlüsünün karşısındadır." dedi.

Çıtırık, Beyaz TV spikeri Erkan Tan’ın canlı yayında avukatlarla ilgili sözleriyle “Yargı görevini yapana karşı olumsuz yönlendirmeye dönük onur kırıcı ibareler kullanarak basın yoluyla hakaret” suçu işlediği iddiasıyla, suç duyusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet dilekçesini verdikten sonra Adliye Binası önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çıtırık, 31 Mart günü (savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesiyle) son derece elim bir olayın gerçekleştiğini söyledi. Çıtırık, “Bu bir terör eylemiydi. Devletin güvenlik zafiyeti göstermesi sonrasında da İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı terörist eylemle kaybettik. Ülkemizin ve yargı camiasının başı sağ olsun.”dedi. Olayın ilk dakikalarından itibaren daha kanıtlar toparlanmamışken, kamera kayıtları izlenmemişken ve tanık anlatımları dinlenmemişken ‘güvenlik zafiyetinden dolayı’ sorumluluk taşıyanların bu terör eylemine kılıf aramaya başladığını dile getiren Çıtırık, “Buda avukatların adliye girişleriyle bağlantılanmak istendi. Yani avukatların adliye girişlerindeki durumla irtibatlandırılarak, bu güvenlik zafiyetinin doğduğu düşüncesi içerisindedirler. Bu son derece yanlış ve avukatlık mesleğinin ruhunu doğrudan saldırı teşkil eden haksız bir ithamdır. Karalamadır, kara propagandadır.” diye konuştu.

'AVUKATLARIN SABRININ ZORLANMAMASINI DİLEDİM’

Siyasi iktidar temsilcilerinin açıklamaları üzerine Star gazetesi ‘Avukat terörü’ diye 1. sayfasında verirken, Beyaz TV’de Erkan Tan’ın avukatlık mesleğinin özüne ve bağımsızlığına aykırılık teşkil eden ifadeler sarf ettiğini ileri süren Çıtırık, şöyle devam etti: "Avukatlık yargı unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden bir meslektir. Adaletin üç temel saç ayağından biridir. Biri olmazsa zaten adil yargılanma olmayacaktır. Ama olayların ilk gününden itibaren gerek kaçak sarayın sakini olan kişi, iktidarın Başbakanı Davutoğlu gibi bir çok isim avukatlığa aykırı cümleler kullanarak, mesleği yaralamışlardır. Gerek iktidar ve onun emrindeki çeşitli medya organları ısrarlı bir şekilde barolara gözdağı verdirecek, avukatları toplumda itibarsızlaştıracak şeklide programlar ve gazetelerde yayınlar yapılmaktadır. Avukatların sabrının zorlanmamasını dilerim. Çünkü bu kadar hakaret ve haksızlığı taşıyacak sabrımız da kalmamıştır. Yetki sahipleri ortak aklı kullanmak zorundadırlar. Eğer adliyelerin giriş ve çıkışıyla ilgili düzenlemeler yapılacaksa Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve HSYK bir araya gelerek düzenlemeler yapabilir. Avukatlık Yasası’na göre ağır cezayı gerektiren suç hali dışında avukatların üstü aranamaz. Üzülerek görmekteyiz ki 31 Mart’tan sonra İstanbul’daki meslektaşlarımıza yönelik Çevik Kuvvet saldırısını, Cumhuriyet Savcılığı’nın adliye girişiyle ilgili ‘hukuka aykırı’ talimatını doğru bulmamaktayız. Sorumluluk sahipleri tansiyonu düşürmek zorundadırlar."

Olayın hukuki sorumlularının bulunmasını isteyen Çıtırık, bu zanlılar bulunmadan doğrudan avukatlık mesleğinin hedef alınmasına asla izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.