Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, MİT’e ait TIR’larda silah taşındığına dair görüntülerle ilgili başlatılan ‘devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk’ iddiasıyla ilgili soruşturma ve yayın yasağının, bir kez daha ülke demokrasisine, hukuk devletine ve basın özgürlüğüne vurulan çok ağır bir darbe olduğunu söyledi.

Baro Başkanı Çıtırık, Adana’da 19 Ocak 2014’te durdurulan ve Suriye’ye insani yardım taşıdığı iddia edilen MİT’e ait TIR’lardaki silah görüntülerinin Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gazeteye soruşturma açmasına ve yayın yasağına tepki gösterdi.

Cuma günü Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan MİT TIR’larının insani yardım değil de silah ve askeri malzeme olduğuna dair haber ve görüntülerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını hatırlatan Çıtırık, “Savcılığın ‘devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk’ iddiasıyla ilgili soruşturma ve yayın yasağı, ülke demokrasisine, hukuk devletine ve basın özgürlüğüne vurulan çok ağır bir darbedir. Gelişmeler vahim ve kaygı vericidir. Basın ahlak kurallarına ve ilkelerine uygun, yurttaşın haber alma ve bilgi edinme hakkına saygılı bir şekilde önemli bir konuyu haber yaparak bunları yurttaşlarımızla, bizlerle paylaşan Cumhuriyet Gazetesi’nin yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Siyasi iktidarın bir kez daha basını susturmak ve sansürle amacına ulaşmak istediğini vurgulayan Çıtırık şunları söyledi: “Ayrıca yurttaşın bilgilendirilmesi ve haber alma hakkı, 'devlet sırrı' gibi son derece muğlak ve içeriğini şartlara göre belirleyenlerin olduğu bir kavrama bırakılamaz. Siyasi iktidar, yine suçluluk telaşı içerisinde hareket etmektedir. MİT TIR’larında insani yardım malzemesinin taşınmadığı, Suriye'deki rejim muhaliflerine askeri teçhizat ve silah taşındığını, ilk günden itibaren siyasi iktidarın bu hususu inkar ettiğini, MİT tırlarında siyasi iktidarın suçüstü yakalandığını defalarca dile getirmiştik. Ülkemiz, komşu bir ülkenin toprak bütünlüğüne ve sınırlarına saygı göstermeyerek, insanlığa karşı da suç işlemiştir. MİT TIR’larının durdurulmasında dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı ve üç savcının, il jandarma alay komutanı ve görevli personelin tutuklanmaları da yaşanmıştır. Gelinen noktada güneşin balçıkla sıvanamayacağı ortadadır. Siyasi iktidar ve diğer sorumlular hesap vermeli, yargı organları; görevlerini yerine getirenlerle, yurttaşın haber alma hakkı için emek verenlerle değil, bu suçu işleyenlerin üzerine gitmelidir. Başından beri sorumluların gerçekleri kamuoyu ile paylaşmalarını istedik. TIR’larda siyasi iktidarın suçüstü yakalandığını, MİT mensubu olmanın suç işleme ayrıcalığını vermediğini dile getirdik. Gerçek sorumluların yargı önünde hesap verecekleri güne kadar bu mücadelemiz devam edecektir.”