Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, MİT’e ait TIR’ları durduran 5 savcının görevden uzaklaştırılmasına karşı çıktı. Çıtırık, “Siyasi iktidar, MİT TIR'larında suçüstü yakalanmıştır.” dedi. Hatay ve Adana'da durdurulan ve arama kararını uygulayan savcılar hakkında HSYK 2. Dairesi’nin verdiği ‘görevden uzaklaştırma kararına’ tepki gösteren Çıtırık, bu girişimi “Yerinde olmayan, hukuka aykırı, görevini yapmak isteyen ve gereğini yerine getiren savcıların cezalandırılması yönünde verilmiş son derece talihsiz karar” olarak değerlendirdi.

İktidarın görevini yerine getiren savcılar ve diğer personeli, ‘haddini bilmezlikle, vatan hainliğiyle, güç odaklarına sırtını yaslamakla’ suçladığını aktaran Çıtırık, “İktidar 17 ve 25 Aralık yolsuzluk, kara para aklama ve rüşvet operasyonundaki gibi, suçüstü yakalanmış ve bunun korkusu, telaşı içerisindedir.” diye konuştu. Olayların yaşandığı ilk günlerden itibaren iktidarın, MİT Yasası’ndaki düzenlemeler nedeniyle bu araçların aranamayacağını ileri sürdüğünü hatırlatan Çıtırık şöyle devam etti: “Ancak yaşananlar olayların bu kadar basite indirgenemeyeceğini ortaya koymuştur. Hadise anında görüntü almak isteyen gazeteciler gözaltına alınmış, fotoğraf makinelerine, hafıza kartlarına el konulmuştu. Yani o zaman da yurttaşın haber alma ve bilgilenme hakkı siyasi iktidar tarafından gasp edilmişti. O günlerde araçlarda askeri teçhizat ve mühimmatın bulunup bulunmadığını, Adana İl Emniyet Müdürünün merkeze alınması ve İstihbarat Şube Müdürünün görev yeri değişikliğinin nedenlerinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade etmiştik. Ancak sorularımıza hukuk devleti içinde tatmin edici bir cevap alamadık.”

MİT MENSUBU OLMAK SUÇ İŞLEMEK ANLAMINA GELMEZ
Asıl görevi milli güvenlik istihbaratını devlet çapında oluşturmak, bu istihbaratı yasasında sayılan makam ve kuruluşlara aktarmak olması gereken MİT'e , kuruluş amacıyla bağdaşmayan görev ve yetkiler de verildiğini savunan Çıtırık, “Kırıkhan'da ve TAG Otoyolu Sirkeli Gişelerinde TIR’lar durdurulduğu zamanda MİT Yasası 26. maddeye göre MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken ve görevleri sırasında işledikleri suçlardan dolayı soruşturma yapılması, Başbakanın iznine tabi tutmuştur. MİT mensubu olmak, suç işlemede ayrıcalık, dokunulmazlık anlamına gelmez. Alınan ihbarı değerlendiren ve usulüne uygun arama kararını yerine getirmek isteyen savcı ve diğer personel, devletin ilgili kurumlarınca engellenmiştir. Dönemin Adana ve Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılarının da görevlerinden uzaklaştırılmaları vicdanla bağdaşmamaktadır. Üzülerek gözlemlemekteyiz ki bugün usul ve yasaya uygun şekilde görevini yerine getiren insanların mağdur edildiği ortadadır.” şeklinde konuştu.

GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASINI YASAKLARLA ÖNLEYEMEZSİNİZ
Yayın yasağı getirerek, savcıları görevlerinden uzaklaştırarak gerçeklerin ortaya çıkmasına engel olunamayacağının altını çizen Mengücek Gazi Çıtırık, şunları söyledi: “Hükümet suçluluğunun korkusu ve telaşı içerisindedir. MİT kullanılmak suretiyle komşu bir ülkenin iç işlerine karışmak, rejim muhalifleri olan örgütlenmelere mühimmat ve lojistik destekte bulunmak siyasi iktidarın görevleri arasında değildir. Hukuk devletinin gereği olan açıklık, şeffaflık, denetlenebilirlik ve hesap verilebilirlik içerisinde, şartlara göre oluşturulmuş yasal düzenlemelere ve parmak çoğunluğuna dayanmaksızın kamuoyu ile gerçeklerin paylaşılmasını dilerim.”