Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, siyasi iktidarın yargıyı kendisine ayak bağı olarak görmesinin Türkiye’nin temel sorununu olduğunu söyledi.

ABD Büyükelçiliği Siyasi İşler Müsteşarı Justin Friedman, Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık'ı makamında ziyaret etti. Yaklaşan genel seçimler, demokrasi, yargı bağımsızlığı, temel hak ve özgürlükler konularında karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğu görüşmede Çıtırık, Türkiye'de temel sorunun siyasi iktidarın yargıyı kendine ayak bağı olarak görmesinden kaynaklandığını söyledi. Hükümetin hukuku içselleştiremediğini, vatandaşın ve adalete erişimin temsilcisi savunma mesleğini yok sayıp ‘olsa da olur olmasa da olur’ şeklinde gördüğünü dile getiren Çıtırık, yaklaşan seçimlerde sandık güvenliği ve seçim hukukunun tam anlamıyla işletilmesi için muhalefet partilerinin özveride bulunmasının önemine dikkat çekti.

'İKTİDAR, TOPLUMA KORKUYU YARGI ÜZERİNDEN VERİYOR'

Türkiye’de kuvvetler ayrılığı ilkesinin sona erdirilerek, ‘kuvvetler birliğinin’ oluşturulduğunu dile getiren Çıtırık, iktidarın topluma korkuyu yargı üzerinden vermeye çalıştığını vurguladı. Çıtırık, “Siyasi iktidarın çıkardığı torba yasalar ve uygulamalarıyla açık faşizmin her türlüsü sergileniyor. Yargı bağımsızlığı ortadan kaldırılmıştır. Yargı, rejimi dönüştürebilmenin aracı haline gelmiştir. Siyasi iktidar, topluma korkuyu yargı üzerinden vermektedir. 12 Eylül 2010 referandumu sonrası ve HSYK’da yapılan değişiklikler ile yargı camiası maalesef omurgalı bir duruş sergileyemiyor. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar, siyasi iktidarın hukuk dışı uygulamalarına karşı direniyor, direnmeye de devam edecektir.” dedi.

Friedman ise kendisine zaman ayıran Çıtırık’a teşekkür edip, çalışmalarında başarılar diledi.