Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Şırnak'ın Cizre ilçesi'nde 14 Ocak 2015’te Nihat Kazanhan (12) ile 15 Haziran 2014’d Adana’da İbrahim Aras’ın (15) öldürülmesi olaylarının takipçisi olacaklarını söyledi. Yaşanan cinayetlerle ilgili olarak açıklamada bulunan Çıtırık, Cizre’de tutuklanan özel harekat polisi ile cinayeti bildirmedikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan 4 polis hakkında hazırlanan iddianamenin Cizre Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiğini hatırlattı. İddianamede tutuklu özel harekatçı M.N.G. hakkında 'olası kastla adam öldürmekten', bir amir ve üç özel harekat polisine ise 'Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' suçundan cezalandırılmaları istendiğini belirten Çıtırık, Cizre’de 27 Aralık 2014’ten itibaren meydana gelen gelişmeler sonucu 7 kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin ise yaralandığını kaydetti.

Çıtırık, şöyle devam etti: "Biz olayların başladığı ilk günden beri yaşam hakkını korumak için devletin gerekli hassasiyeti göstermesini, barışçıl gösterilere karşı müsamahakâr bir tutum sergilenmesine dikkat çektik. Ayrıca soruşturmanın şeffaflık ve etkili bir şekilde yürütülmesini olaylarda sorumluluğu bulunanlar hakkında eylemin ağırlığına uygun bir şekilde ceza verilmesini istedik. Ülkenin geleceğini oluşturan çocuk ve gençlerin öldürülmemesi, devletin vatandaşlarına karşı güven ortamını sağlamasının demokratik hukuk devletinin gereği olduğunu ifade ettik."

Başbakan ve İçişleri Bakanlığı’nın ilk günden itibaren Nihat Kazanhan’ın kesinlikle polis kurşunuyla öldürülmediğini iddia ettiğini vurgulayan Çıtırık, ancak olay günü görev yapan polis memuru H. V.’nin tutuklandıktan sonra verdiği ifadelerde hadisenin gerçekleşme şeklini açıkladığını dile getirdi. Çıtırık, "Polis memuru M.N.G.’nin pompalı tüfeğiyle aralarında çocukların bulunduğu tarafa hedef gözetmeksizin 3, 4 el ateş etmesi sonucu Nihat Kazanhan’ın vurulduğunu, daha sonra atılan gaz kapsülleri, pompalı tüfek ve boş gaz fişeklerinin karakolun bahçesine gömüldüğünü beyan etmesi üzerine polis memuru H.V. isi tahliye edilirken, M.N.G. Ankara’da tutuklanmıştır." şeklinde konuştu.

Adana’da 15 Haziran 2014 tarihinde yaşanan eylemler sırasında İbrahim Aras’ın da öldürülmesinden de üzüntü duyduklarını anlatan Çıtırık, aradan uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen soruşturmanın ilerleyemediğini savundu. Çıtırık, şunları söyledi: "İbrahim Aras’ın acılı ailesi adalet arayışını TBMM’ye taşıdı. Meclis Dilekçe Komisyonu’na yazılı başvuruda bulunan aile faillerin bulunup, yargı önüne çıkarılmasını talep etti. Dosyada aldırılan İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun raporuna göre İbrahim Aras’ın ‘yüksek kinetik enerjili harp silahı’ veya ‘domdom’ kurşunu bulunan av tüfeğiyle öldürüldüğü belirtilmiştir. Ayrıca, bu olayın faili meçhul bir cinayet olarak kalmaması ve üstünün örtülmemesi için hukukun üstünlüğüne inanan insanların Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert dosyalarında olduğu gibi mücadele edilmesi gerekir. Biz hem Nihat Kazanhan’ın hem de İbrahim Aras’ın da ailesinin yanında yer alacağız. Soruşturmanın şeffaf ve etkin bir şekilde yürütülmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."