Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’deki araştırmacı gazeteciliğin simgesi Uğur Mumcu’nun eğilmeyen, bükülmeyen kalemiyle her zaman onurlu yaşamın savaşımını verdiğini söyledi.

24 Ocak 1993'de uğradığı bombalı suikast sonucu yaşamını yitiren gazeteci ve yazar Uğur Mumcu cinayetinin, üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hâlâ aydınlatılamadığını belirten Çıtırık, emri verenlerin de kim olduğunun saptanmamasının üzücü ve düşündürücü olduğunu kaydetti.

Mumcu’nun katledilişinin yıl dönümü nedeniyle açıklamada bulunan Çıtırık, “Uğur Mumcu yaşasaydı özellikle 1990'lı yıllarda üst üste gazeteci öldürmeleri ve siyasi cinayetlerle ortaya çıkan faili meçhuller üzerinde mutlaka kafa yorar, bütün enerjisini toplar ve dosyalara ulaşır, tozlu raflarından onları indirir ve mutlaka okurlarıyla buluşturmaya çalışırdı. O dönemde bu yana hâlâ hiçbir siyasi cinayetin ama özellikle gazeteci cinayetlerinin arkasındaki azmettiriciler ortaya çıkarılamadı.” dedi.

Tarihte 24 Ocak’ın ülkede önemli aydınların cinayetlere kurban edilmesi nedeniyle ‘kara bir gün’ olduğuna dikkat çeken Çıtırık, sözlerini şöyle tamamladı: “Hukukçu dürüstlüğü, yılmaz kalemi ile araştırmacı gazeteciliğin öncüsü, yaşamını tam bağımsız ve demokratik Türkiye mücadelesine adamış, gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu ölümünün 22. yıl dönümünde rahmet, saygı ve özlemle anmaktayız. Bedenen yok edilen Uğur Mumcu, fikirleri ve kitaplarıyla ülkemizde yaşamaya devam etmektedir.”