Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan çatışmalarla ilgili uyarılarını bir hafta önce yaptıklarını söyledi. Elçi, "Lütfen Cizre ile ilgili toplum içerisinde etkisi olan siyasilere sesleniyorum. Cizre'de silahlar kullanılmadan, bir çatışmaya mahal vermeden sorunların çözülmesi çağrıda bulunmuştuk. Ne yazık ki korkumuz bir hafta geçmeden gerçekleşti." dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ve yönetim kurulu üyeleri avukat Kutbettin Odabaşı, avukat Cihan İpek ve avukat Bayram İncekaya, dün Şırnak'ın Cizre ilçesinde incelemelerde bulundu. Diyarbakır'dan yola çıkan baro heyeti, Nusaybin- Cizre yolunun kapalı olması nedeniyle uzun süre Cizre'ye gidemedi. Daha sonra Nusaybin- Cizre yolu geçişleri kontrollü bir şeklide sağlandı. Baro heyeti, ilçe merkezine gelince güvenlik güçlerine takıldı. Polis ekipleri sokağa çıkma yasağını gerekçe göstererek heyetin ilçeye girmesine izin vermedi. Daha sonara heyet, bilgi almak için Cizre Emniyet Müdürlüğü'ne gitti. Baro heyeti, kaymakam ve ilçe emniyet amiri ile görüşmek istedi. Ancak polis ekipleri, kaymakamın ve emniyet müdürünün sokağa çıkma yasağı sebebiyle görüşmek istemediği ifade etti.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve ekibi bölgeyi izledikten sonra, gazetecilere konuştu. Elçi,Türkiye yetkililerine uyarılarının bir hafta önce yaptıklarını söyledi. Geçen hafta Cizre'de incelemelerde bulunduklarını anlatan Elçi, incelemeler sonunda bir rapor hazırladıklarını, kamuoyuna paylaştıklarını kaydetti. O gün yaşananları öngördüklerini belirten Elçi, geçen hafta şehirde bir gerginlik olduğunu, 3 sivilin yaşamı yitirdiğini hatırlattı. Elçi şöyle konuştu: "Güvenlik görevlileri mahallelere yönelik bir operasyon yapıyorlar. Bu nedenle 24 saattir sokağa çıkma yasağı var. Bugün (dün) hep birlikte geldik, şehri gezdik. Hayat durmuş yüz bin insanın yaşadığı ilçede neredeyse hayat sona ermiş. Valiliğin bu kararı hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Cizre'de bir süredir kazılı olan hendek barikat gibi uygulamaların yanlış olduğunu söylüyoruz. Barikatların kaldırılmasını istiyoruz, herhangi bir çatışma yaşanmadan. Umarım bugün yaşananlar sivil insanların yaşamlarına mal olmaz. Yetkililere sesleniyoruz."

Çatışmalar dolayısıyla Nusaybin-Cizre yolu gün içerisinde bir süreliğine trafiğe kapatıldı. Cizre'ye 15 kilometre mesafedeki yolda uzun araç kuyrukları oluştu. Vatandaşlar, yaşananlara tepki gösterdi. Vatandaşlardan biri annesini hastaneden getirdiğini ve dünden beri araçta beklediğini söyledi. Zor durumda olduklarını anlatan vatandaşlar, güvenlik güçlerine tepki gösterdi.

Baro heyeti, dün yaptıkları incelemelerin ardından Cizre'den ayrıldı.