Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Cudi Dağı’nın Güneydoğu eteklerinde yüzlerce hektarlık bir alanı etkileyen yangının zengin bitki örtüsüne sahip alanı kül ettiğini söyledi. Cudi ile ilgili vali, belediye başkanı, milletvekilleri ve ilgili kurumlarla görüştüğünü aktaran Elçi, "Yangının başlamasından sonra geniş bir alana yayılması üzerine Orman Müdürlüğü ekiplerinin yangını söndürmede ve kontrol altına almada araç, gereç ve donanım bakımından yetersiz olduğu, yangının vahameti ile mücadele edecek nitelikte bir ilgi ve teknik desteğin kamu tarafından sağlanamadığı ağırlıklı bir görüş ve tespit olarak ortaya konulmuştur." dedi.

Yazılı bir açıklama yapah Elçi, "Cudi Dağı, dini kitaplarda geçen kutsal niteliğinin yanı sıra halk arasında umudun cudisi olarak de bilinen Kürt ve bölgedeki diğer topluluklar arasında kültürel ve manevi bir değeri olan bu dağın yanması tabii ve kültürel mirasa da öldürücü bir zarar verecektir." ifadelerini kulllandı.

Cudi Dağı'nda yangının baş göstermesi ile birlikte Diyarbakır Barosu olarak Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ve Şırnak Belediye Başkanı Serhat Kadıhan ile Silopi'den birçok yerel kaynakla görüşmeler yaptıklarını anlatan Elçi, "Yangının başlamasından sonra geniş bir alana yayılması üzerine Orman Müdürlüğü ekiplerinin yangını söndürmede ve kontrol altına almada araç, gereç ve donanım bakımından yetersiz olduğu, yangının vahameti ile mücadele edecek nitelikte bir ilgi ve teknik desteğin kamu tarafından sağlanamadığı ağırlıklı bir görüş ve tespit olarak ortaya konulmuştur. Ancak gerek Orman Müdürlüğü görevlilerinin ve daha çok da halkın ve belediyelerin imkanlarıyla yangın şimdilik kontrol atına alınmıştır. Ancak mevsim koşulları, bölgedeki yüksek sıcaklık ve bitki örtüsü gibi koşullar nedeniye yangının tekrar yayılma tehlikesi bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.