Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Silvan’da olağanüstü bir durumun yaşandığını söyledi. Elçi, “Bugün sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş. Gerçekten olağanüstü bir durum yaşanıyor. Bazı mahalleler tamamen boşalmış. Siviller bir takım kaygılarla can güvenliği korkusuyla kenti terk etmişler. Bu üzücü bir durum.” dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile baronun yönetim kurulu üyeleri sokağa çıkma yasağının uygulandığı Silvan’da incelemelerde bulundu. Silvan Kaymakamı ile görüşen daha sonra belediyeyi ziyaret eden heyet adını Baro Başkanı Elçi, açıklamalarda bulundu. Elçi, “Sivillerin silahlı çatışma süreçlerinden etkilenmemesi gerekiyor. Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Bu çatışma süreci doğru bir süreç değildir, yanlış bir süreçtir. Bunun bir an önce sona ermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

SİLAHLI GÜÇLERE SESLENİYORUM; ÇATIŞMA SİVİLLERİN OLDUĞU YERE SİRAYET ETMESİN

Çatışmaların sivil alana bulaşmaması gerektiğini anlatan Elçi, şunları kaydetti: “Baro Başkanı olarak hendeklerin yerleşim birimlerinde açılması ve kazılması güvenlik güçlerinin mahallelere girişinin engellenmesi ve güvenlik görevlilerine karşı bir takım silahlar kullanarak çatışmaların mahalle sokağa ve toplum içine yayılmasının son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Güvenlik güçlerinin yapacağı müdahalelerde kesinlikle keyfi ve aşırı güce başvurmamalarını talep ediyoruz. Bunu ilgili bütün makamlara ilettik. Buradan silahlı militan ve güçlere de açıkça sesleniyorum. Lütfen silahlı çatışma ve faaliyetler sivil insanların yaşadığı mahallelere ve sokaklara sirayet etmesin.”

SİLVAN’DA YAŞAM BELİRTİSİ YOK

Silvan’da yaşam belirtisinin olmadığını belirten Elçi, “İşyerleri kapalı, adliye faaliyet yürütmemiş, kaymakamlıktaki memurlar bugün işe gelmemiş, belediye çalışanları görevlerini yapmamış. Burada toplum mağdur oluyor. Toplum ve kamu hizmetleri aksıyor. Toplum tedirgin oluyor ve umutsuzluğa kapılıyor. Evini, işini, gücünü bırakıp Silvan’ı terk ediyor. Bunlar üçüzü durumlar. Bu yolun doğru yol olmadığını herkesin idrak etmesi gerekiyor. Bu yolla bir yere varamayacağımızı herkesin görmesi gerekiyor.” diye konuştu.

POLİS, BELEDİYEYE BASKIN YAPTI

Bu arada valilik kararıyla polis ekipleri Silvan Belediyesi’ne gelerek iş makinelerini almak istedi. Belediye görevlileri, başkanlarının geçen hafta tutuklandığını belirterek, yetkili kimsenin olmadığını söyledi. Çok sayıda zırhlı araçla belediyenin çevresini saran polisler, 2 kamyona el koyarak çatışmaların yaşandığı mahallelere götürdü.

İLÇEDE GERGİNLİK DEVAM EDİYOR

Silvan’da gündüz başlayan gerginlik ise devam ediyor. Cadde ve sokaklara çıkmanın yasak olduğu ilçede vatandaşlar evlerinin teras katı ya da camlarından sokakları izliyor. Diyarbakır ve çevre illerden bölgeye sevk edilen çok sayıda zırhlı araç ilçede hemen her köşe başında bekletiliyor.