Sakarya Barosu Başkanı Avukat Zafer Kazan, sulh ceza mahkemelerinin tam bir 'tutuklama ve siyasi operasyon mahkemesi' olarak çalıştığını belirterek, bu hatadan derhal dönülmesi ve acil adım atılması gerektiğini söyledi.

Avukat Zafer Kazan, yaptığı açıklamada, CHP milletvekillerinin Meclis'e verdiği sulh ceza mahkemelerinin kaldırılmasına yönelik yasa teklifinin yerinde olduğunu vurguladı. Sulh ceza hakimliğinin tam olarak bir tutuklama ve siyasi operasyon mahkemesi olarak çalıştığını dile getiren Kazan, "Bu hatadan derhal dönülmelidir." çağrısında bulundu.

'KALDIRILMASI HUKUK DEVLETİNİN BİR GEREĞİ'

Sulh ceza mahkemelerinin kapatılması için Meclis'te verilen kanun teklifinin son derece isabetli olduğunu ifade eden Zafer Kazan, bunun hukuk devleti olmanın bir gereği olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin hukuk devleti olma yolunda bir adım atmak istiyorsa, bu yükten derhal kurtulması gerektiğine işaret eden Kazan, "Yürütmenin siyasi iktidarın emrinde olan bir mahkemeyi hiç bir zaman hukuk zemininde meşru bir mahkeme olarak görmüyoruz ve görmeyeceğiz. Zira hiç bir mahkeme Adalet Bakanlığı'nın tavsiyesi üzerine faaliyet gösteremez. Hukukun temel kurallarını bir silindir gibi ezen, yok eden bir kanuni düzenleme, salt kanuni düzenleme yapıldı diye meşru görülemez, kabul edilemez." şeklinde konuştu.

'EN ACİL ADIM'

Bu nedenle sulh ceza hakimliğinin kaldırılmasının hukuk güvenliği adına atılması gereken, en acil adımlardan biri olduğunun belirten Zafer Kazan, "Türkiye'de insanların huzur ve güven içinde yaşamasını mı istiyorsunuz? O halde hukuksuzluğun her türlüsüne yol açan düzenlemelerin ve uygulamaların ortadan kaldırılması için seferber olunmalıdır." dedi.

'HERKES İÇİN HUKUK İLKESİNİ HAKİM KILACAK YASALAR LAZIM'

Türkiye'de ekonominin büyümesini, yatırımların artmasını ve kişi başına düşen gelirin artmasını istiyorsak ‘herkes için hukuk’ ilkesini hakim kılacak yasalar çıkarılmak zorunda olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Avukat Zafer Kazan, "Kısaca ve özetle ‘Büyük Türkiye’ olmak için, büyük bir hukuk devleti olmak zorundayız. Umarım yeni Meclis bu öngörü ile hareket eder ve büyük bir Türkiye olma yolunda öncelikle büyük bir hukuk devleti olacak adımları hızla atabilir." ifadelerini kullandı.