Sakarya Barosu Başkanı Avukat Zafer Kazan, hacda meydana gelen vinç kazası ve ezilerek can veren hacılarla ilgili sorumlunun Suudi devlet yönetimi olduğunu belirtip, “Suudi devleti hacıları sadece bir turist olarak görüyor.” dedi.

Baro Başkanı Kazan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, önce vinç faciasında 107 kişinin öldüğünü, bayramda da 753 kişinin ezilerek can verdiğini ve 887 hacının yaralandığını hatırlattı. Bu olayların sorumlusunun Suudi devlet yönetimi olduğunu vurgulayan Kazan, şunları kaydetti: “Şeytan taşlama yolunda iki ayrı yaya grubu birbirini ezdiler. Şeytan taşlanacaktı ama, güvenlik önlemi nedir bilmeyen, daha doğrusu güvenlik umurunda olmayan ve hacıları sadece bir turist olarak gören, asıl gerçek şeytan Suudi devleti, faciadan ölenleri sorumlu tuttu. ‘Talimatlara uysalardı, bu trajedi yaşanmazdı’ açıklamasını yaptı.”

“ÖLENLER ÖLDÜĞÜ İLE KALDI”

Bu sözlerin esasen bir zihniyetin tezahürü olduğunun altını çizen Kazan, “Ve ölenler her zaman ölmüştür, asıl suçlu onlardır. Kaderdir, fıtrattır, karakteri bozuktur veya işte böyle talimatlara uymamışlardır. Ölenler öldüğü ile kalmıştır. Yazıktır, günahtır kimsenin umuru değildir, nasıl olsa cennete gitmişlerdir zira. Hatta ‘keşke biz de orada ölsek böyle’ dedirtecek kadar da durumu özendirmeye çalışırlar. Lanet olası kör-kara zihniyet.” ifadelerini kullandı.