Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki güvenlik açığının sebebi olarak avukatların gösterilemeyeceğini belirtip, “Avukatlara potansiyel suçlu muamelesi yapılamaz. Adliyeler, avukatların da işyerleridir. Dolayısıyla güvenliğin sağlanmasını başta biz talep ediyoruz.” dedi.

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Gaziantep Barosu avukatları, adliye önünde son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle basın açıklaması yaptı. Adliye önünde “Susmadık, susturamayacaklar, susmayacağız, çünkü biz avukatız”, “Yargı şehitlerimizi unutmayacağız” pankartı açan avukatlar, Çağlayan Adliyesi’ne öldürülen Savcı Mehmet Selim Kiraz için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunup, “Savunma susmadı, susmayacak” sloganı attı.

Son günlerde yaşanılan olayları avukatlar olarak endişe ile karşıladıklarını belirten Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, “Adliyelerdeki güvenlik açığının sebebi olarak avukatlar gösterilemez, avukatlara potansiyel suçlu muamelesi yapılamaz. Adliyeler, avukatların da iş yerleridir. Dolayısıyla güvenliğin sağlanmasını başta biz talep ediyoruz. Avukat, hakim ve savcılarla birlikte yargının kurucu unsurudur. Bu itibarla adliyelere girişte hakim ve savcılara hangi tedbirler uygulanıyorsa, avukatlar bunun dışında hiç bir işleme tabi tutulamaz. Avukatlara, meslek itibarını zedeleyici, meslek sırrına zarar veren baskı ve yıldırma amaçlı hiçbir muamele yapılamaz.” diye konuştu.

Avukatlara ve savcılara yönelik saldırıların her geçen gün giderek artığına dikkat çeken Şarklı, şunları kaydetti: “31 Mart 2015 günü yaşananlar Türkiye Cumhuriyeti tarihinde karanlık bir gün olarak hafızalardan silinmeyecektir. Ülkenin birçok bölgesinde sebebi halen daha açıklanmayan elektrik kesintisi yaşanırken, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görev yapmakta olan meslektaşımız Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması ve ardından katledilmesi ile koskoca bir ülke karanlıklara gömülmüştür. Bu menfur, kirli saldırıyı nefretle kınıyor ve lanetliyoruz. Terörün her türlüsü insanlık suçudur. Lanetlenmesi gereken bir suçtur. Bu vahim saldırının ardında kimler, hangi güç odakları var ise, tüm çıplaklığıyla derhal ortaya çıkarılmasını ve sorumluların adalet önünde hesap vermesini istiyoruz.”

Basın açıklamasının ardından sloganlar atılarak eylem sona erdi.