Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye, MKP üyesi olduğu iddiasıyla verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onaylanması Tunceli Barosu'na üye avukatlar tarafından oturma eylemi ve basın açıklaması ile protesto edildi.
Sanat Sokağı'nda cübbelerini giyen avukatlar, Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye destek amaçlı Seyit Rıza Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte “ Savunma susmayacak” pankartı taşıyan avukatlar Cumhuriyet Caddesi üzerinde oturma eylemi yaparak bir süre yolu trafiğe kapattı. Buradaki eylemin ardından Seyit Rıza Parkı'na yürüyen kalabalık daha sonra bir basın açıklaması yaptı.

Yargının verdiği karar ile bir kez daha avukatlara gözdağı vermek istediğini söyleyen Tunceli Barosu avukatlarından Özden Eren Başkavakgül, “Demokratik haklarını kullanmak için iktidarların hedefi haline gelen yurttaşların evrensel normlarla güvence altına alınmış haklarını savunan saldırıları geri de bıraktığımız yıllarda çokça rastlandı.” dedi. ÇHD ve KCK operasyonlarıyla mesleki zorunluluklarını yerine getirdikleri için avukatların gözaltına alınıp düşman ceza hukukuyla tutuklandıklarını savunan Başkavakgül, yargının toplumsal muhalefeti bastırmak için her türlü hukuksuzluğa ve adaletsizliğe başvurmaktan vazgeçmediğini söyledi.

Başkavakgül, hak mücadelesi verdiği için polisin özel yetkili savcılık ve mahkemelerin hedefi haline gelen, birçok Dersimli’nin savunmasını üstlenen Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe’nin bir süre sonra avukatlığını üstlendiği kişilerle birlikte polis fezlekesi hazırlandığını belirterek, olağanüstü yargılamaların ortaya çıkardığı ağır sonuçların temel sorumlusunun siyasi iktidarın kendisi olduğunun altını çizdi.

Evrensel hukuk ilkelerinin hakim olduğu demokratik bir devlette kesinlikle bir delil olarak kabul edilmesi mümkün olmayacak iddialar ile Baro Başkanı Yeşiltepe’ye ceza verildiğini dile getiren Başkavakgül, Yeşiltepe’nin silahlı örgüt üyeliğinden cezalandırılmasına gerekçe olarak müdafisi olmadığı halde örgüt üyelerinin soruşturmalarında sanıklara hukuki yardımlarda bulunarak yasa dışı örgütü sahiplendiği Dersim il merkezinde gerçekleşen 1 Mayıs, nevroz ve bunun gibi bazı etkinliklere katıldığı, basın açıklamalarına iştirak ettiğinden dolayı kendisine 6 yıl 3 ay hapis cezası verildiğini ifade etti.

Başkavakgül, Baro Başkanı Yeşiltepe’ye verilen bu cezanın aslında tüm Dersim halkına verildiğini vurgulayarak, “Yargıtay 9. Ceza Dairesinin onamış olduğu bu karar meşru ve kabul edilir değildir. Evrensel değerler yerine kendisine düşman ceza hukuku ilkelerini referans alan bu mekanizmanın ve onun en üst organı olan 9.Ceza Dairesinin kararı yok hükmünde kabul edilmelidir” dedi.Açıklama, alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.