Tunceli Baro Başkanı Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'nin yasadışı Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden yargılanarak 6 yıl 3 ay ceza aldığı davada, Sosyoloji bölümü öğrencisi Yıldız Ateş'in de altı yıl üç aylık hapis cezası onandı. Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden altı yıl üç aylık hapis cezası onanan Tunceli Üniversitesi Sosyoloji 4. sınıf öğrencisi Yıldız Ateş(26), Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe ile cezaevine girecek. Ateş, Türkiye’de yargı sistemine karşı güveninin kalmadığını söyledi.

Dersim katliamının yıl dönümünde anma etkinliği düzenleyen Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan ve yedi kişiye yasadışı Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden verilen altışar yıl üçer aylık hapis cezası, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı. Sanıklar arasında, Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe ve Tunceli Üniversitesi Sosyoloji öğrencisi Yıldız Ateş de var. Yıldız’ın iddianamesinde 70 kişinin katıldığı eylemde, 'Halkın belleği zamanaşımına uğramayacak/Sivas'ın hesabı sorulacak-Dersim halkı' yazılı pankartın açıldığı; 'Sivas'ı unutma, unutturma', 'Katil devlet hesap verecek' sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. 4 Mayıs 2011 ve 2012'de yapılan Dersim katliamı anmaları da listeye girdi. İddianamede, 'Sözde Dersim Olayları' diye anılan katliamın yıl dönümünde, 'Tertele Dersim-38 Hovira Nekeme' yazılı Zazaca pankartın açıldığı, 'Kahrolsun faşist diktatörlük' ve 'Katil devlet hesap verecek' sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. Ayrıca 4 Temmuz 2011'de 'Toplu Mezarlar Açılsın' yürüyüşü, 1 Mayıs'a ve Nevruz'a katılmak, İbrahim Kaypakkaya'yı anmak, Pembelik Hes karşıtı açıklama düzenlemek, MKP'lilerin cenazelerine gitmek de iddialar arasında yer alıyor.

2012 yılında iddiasız sorgulamalar açıldığını ifade eden Yıldız Ateş, yaptıkları tek şeyin basın açıklaması olduğunu ve verilen cezayı hak etmediklerini söyledi. Türkiye’de 1 Mayıs’ın resmi tatil olduğunu ve buna rağmen 1 Mayıs’a katılmalarının iddianameye girerek ceza almasına neden olduğunu ifade eden Yıldız Ateş, "Yargılandığımız konular 1 Mayıs resmi tatil yani zaten, Sivas davasının zaman aşımına uğramasını protesto etmek, ceza alan Murat Kur ve arkadaşlarımızın ceza almasından dolayı basın açıklaması yapmak konularından yargılanıyoruz. Farklı bir konu yok, asılsız iddialar var. Malatya’da bu yüzden ceza aldık. Bu cezanın Yargıtay'da da onaylandığını duyduk, bu cezayı hak edecek bir durumumuz yok." dedi.

Türkiye’de milyonlarca kişinin katıldığı eylemlerde ceza almalarının hukuksuzluk olduğunu ifade eden Ateş, "Bugün Meclis'te yolsuzluktan bırakılan milletvekilleri varken, resmi bayramlardan ötürü ben ve arkadaşlarımın yargılanması komik bir durumu gösteriyor. Meclis'te katillere yönelik yasaların çıkması bu kararın siyasi bir karar olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Savcının somut deliller sunamadığını belirten Ateş, katıldıkları eylemlerde herhangi bir şiddete başvurmadıklarını, somut deliler olmamasına rağmen Tunceli Emniyet Müdürlüğü tarafından yargılandıklarını söyledi. Türkiye’de birçok insanın haksız yere cezaevinde yatarken hırsızlık yapanların dışarıda elini kolunu sallayarak gezdiklerini söyleyen Ateş, Türkiye’de hukuk ve yargı sistemine inancının kalmadığını ifade etti.