Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet Kobani’yle ilgili hazırladığı raporu açıkladı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, IŞİD saldırıları nedeniyle kenti tümüyle terk eden Şanlıurfa ve diğer çevre illerde yaşayan sivil halkın, Kobani'nin çetelerinden temizlendikten sonra geri dönmek için girişimlerde bulunulmaya başlandığını ancak yerleşime uygun bina bulunmadığını söyledi. Elçi, “Kobani’ye geri dönmek isteyen sivillerin yaşamı için en büyük tehlikelerden biride başta mayın, patlamamış havan mermileri ve diğer savaş artıklarının yol açacağı risklerdir. Bunun için uluslararası kurumların ve özellikle kara mayını ve savaş artıklarını temizleme konusunda uzman olan kurumların acil desteğine ihtiyaç bulunmaktadır.” dedi.

Kobani halkıyla dayanışma ve Kobani’nin yeniden inşası için Kürt toplumu ve bölgedeki kişi ve kurumlara tarihi ve önemli bir sorumluluk beklendiğini anlatan Elçi, “Her kurumun Kobani’deki bir kurum binasının, her iş adamının Kobani’deki bir evin inşasına veya imkanları olan her ailenin Kobanili bir ailenin evinin yeniden oluşturulmasına katkı sunması veya bunu tümüyle üstlenmesi sorunun çözümüne kalıcı ve önemli katkı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.

MÜSLÜM: KENTTE YAŞAM İMKANSIZDIR

Baro raporunda Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslüm’le yapılan görüşmelere de yer verildi. Raporda Müslüm’ün şunları söylediği aktarıldı: “DAİŞ saldırıları sonrası göç eden ve kuzeyde yaşamak zorunda bırakılan halkımız şimdi yavaş yavaş geri dönmek istiyor. Ancak görüldüğü gibi şuan bu kentte yaşamaları ve iaşe ihtiyaçlarının giderilmesi tamamen imkansızdır. Kentin yeniden imarı yılları bulacaktır. Bu nedenle biz öncelikle sınırın bu tarafında bir kamp kurmak istiyoruz. Geri gelenleri önce oraya yerleştirmek ve acil ihtiyaçlarını bir şekilde bu kampta gidermek istiyoruz. Bu kamp ilerleyen zamanlarda sayıca büyürse ona benzer birkaç tane daha kurulabilir. Ancak bu konuda medeni dünyanın bize yardım etmesi gerekir. Bizim kendi imkanlarımız ile bunu gerçekleştirmemiz mümkün değildir.”