Gaziantep’ten Ağustos ayında 526 milyon 356 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Gaziantep’in ihracatındaki artışın iş dünyasını umutlandırdığını söyledi.

Bartık, uzun süredir en fazla ihracat yapan 6’ncı il konumundan Ankara’yı geride bırakarak 5’nci sıraya yükselen Gaziantep’in bundan sonraki hedefinin bu sırayı korumak olduğunu vurguladı. 2015 yılının başından itibaren düşüşe geçen ihracatın ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 arttığını hatırlatan Bartık, “Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen ihracatımızın artması güzel bir gelişme. Artış bizlere umut ve şevk veriyor.” dedi.

İhracat sıralamasındaki ilk 10 il içinde ihracatını en fazla artıran şehirlerden birinin de Gaziantep olduğunu belirten Bartık, şöyle devam etti: “Gaziantep’ten geçen yılın Ağustos ayında 480 milyon 275 bin dolarlık ihracat yapıldı, bu rakam 2015 yılının ağustos ayında yüzde 9,6 artarak 526 milyon 356 bin dolara ulaştı. Kentimizin ihracatının artması iş dünyasını sevindirdi. Ülke genelinde düşen ihracat bizleri üzüyor. El birliğiyle yekvücut olarak dışsatımın daha da artmasının yollarını arayacağız. Gaziantep’i iller liginde, Türkiye’yi de ülkeler liginde yukarılara taşımak için çalışıyoruz. Gaziantep’in dışında Hatay ihracatını yüzde 13, Bursa 0,6 artırdı. Temennimiz yıl sonunda ilk 10 içindeki illerimizin hedeflerine ulaşmasıdır.”

Bartık, yılın 8 aylık diliminde geçen yıla göre ihracatın yüzde 3,6 düştüğünü belirterek, “2014’ün 8 aylık kısmında 4 milyar 226 milyon 656 bin dolar olan ihracatımız bu yılın 8 ayında 4 milyar 74 milyon 108 bin dolara düştü. Yıl sonunda bu düşüşün de artışa geçeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bartık, geçen yıllarda en fazla ihracat yapan 6’ncı il unvanını alan Gaziantep’in bu ay Ankara’yı geride bırakarak 5’nci olduğunu ifade etti. Bu konumu koruyup ilerleyen yıllarda yukarılara çıkmak istediklerini vurgulayan Bartık, “Yıl sonuna doğru 5’inciliği yakalayacağımızı bekliyordum ancak bu ay olması bizleri mutlu etti. İhracat liginde 5’e yükselen sıramızı korumayı hedefliyoruz. Zor günlerde ihracatın artması için elini taşın altına koyan fedakar işadamlarımızı kutluyorum. Yeni ve farklı pazarlarla artışa geçirdiğimiz ihracatımızı zirveye taşımalıyız. Bunun için herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. İnşallah bu hedefi de yakalayacağımıza inanıyorum.”

Gelişen pazarların iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Bartık, şunları kaydetti: “Birkaç aydan beri İran pazarı üzerinde yoğunlaşıyoruz. Dünyanın gözünü diktiği İran pazarına daha fazla yönelmemiz gerekecek. Irak, Türkiye’nin yanı sıra Gaziantep’in ihracatında da önemli bir yere sahip. Irak pazarında düşüş gözleniyor. Bu düşüşü yeniden artırmanın planlarını yapıyoruz. AB ülkelerinde düşüşte olan ülkeler ve Afrika da ağırlık vermemiz gereken nokta yerler arasında bulunuyor.”