Erzincan'ın Kemaliye ilçesi bağlı Başbağlar köyünde, katliamın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen şehitlerin acısı tazeliğini koruyor. 22 yıl önce 33 vatandaşın öldürüldüğü Başbağlar'da, olayın yıl dönümü sebebiyle tören düzenlendi.

Başbağlar köyü, 5 Temmuz 1993 günü, uzun süre unutulmayacak bir katliam yaşadı. 28 kişinin kurşuna dizildiği, 5 kişinin evlerde diri diri yakıldığı katliamın üzerinden 22 yıl geçti. Şehitler köyü 'Başbağlar'da her yıl olduğu gibi yine teröre lanet okundu. Vatandaşlar, olayın faillerinin yakalanamamasının kendilerini üzdüğünü kaydetti.

Erzincan'a 202 kilometre uzaklıktaki Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AK Parti ve CHP milletvekillerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı. Başbağlar köyü sakinleri, 22 yıl önce yaşanan katliamın faili meçhul kalmaması gerektiğini vurguladılar.

AĞBABA: FAİLİ MEÇHUL KALAN BAŞBAĞLAR'IN TAKİPCİSİ OLACAĞIZ

Anma töreninde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Canınız canımızdır, acınız acımızdır. 22 yıldır ağlayan gözlerinize, kanayan yüreğinize tüm Türkiye tanıklık etti. Ama katliam bir türlü aydınlatılamadı. Bir insan olarak hüzünlenmemek elde değil. Ancak biz siyasetçilerin Başbağlar'a bir borcu var: Bu katliam aydınlatılmalıdır. Sizlerin huzurunda söz veriyorum ki, katliama dair gerçeklerin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız. Arkadaşlarımızla birlikte Meclis'te bir kez daha araştırma komisyonu kurulması için bir önergemizi yarın vereceğiz. Bu olayın aydınlatılması için takip edeceğimizi Başbağlar'ın ve buradakilerin bilmesini istiyorum. Başbağlar katliamının faillerini yargı karşısına çıkarılmalı, bu insanlık suçunun hesabı mutlaka verilmelidir, 3 gün önce bir başka katliamın yıl dönümü için Sivas'taydık. Orada da yakılarak katledilen insanlarımızı andık. Sivas bizim yürek yangınımız, Başbağlar ise kurşun yaramızdır. Sivas katliamı deyince Başbağlardakiler şunu bilsinler ki yangın su ile söner. Başbağlar'ın yarasından akan kan Sivas'ın yangınını söndürmez. Bizim gözümüzde biri ateşle biri kurşunla işlenmiş iki insanlık suçudur. Bizim için Sivas neyse Başbağlar da odur. Acıları ayrıştırmak, yarıştırmak, mahsup etmek vicdanla bağdaşmaz. Bizim için Sivas da Başbağlar da insanlık suçudur. Katilleri hesap vermelidir. Başbağlar halkı tam 22 yıldır acısını kalbine gömerek, bu büyük katliama rağmen hoşgörü ve kardeşlikten vazgeçmeyerek, barıştan taviz vermeyerek tüm Türkiye'ye ciddi bir mesaj veriyor." dedi.

ACIYI YAŞATANLARI ASLA UNUTMAYACAĞIZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş ise şunları söyledi: "5 Temmuz 1993 tarihinde Başbağlar'da terör örgütü PKK tarafından girişilen katliamı hiçbir zaman unutmadık unutmayacağız. Bugün yaşadığımız acıyı anlatmaya kelimeler yetersiz, cümleler kifayetsiz kalır. Başbağlar dillerin tutulduğu, gözlerin yaşardığı, kelimelerin boğazımıza düğümlendiği yerdir. Başbağlar milletimizin ortak acısının, ortak yasının adıdır. Başbağlar denildiği zaman Türkiye'nin her yanında boyunlar bükülmekte, göz yaşları akmakta, yürekler sızlamaktadır. Tam 22 yıl önce Başbağlar'da kalbimize bir hançer saplandı. Değil 22 yıl, 100 yıl geçse de bu acıyı ve bu acıyı bize yaşatanları asla ve asla unutmayacağız. Bugünü andıkça birbirimizin elini daha sıkı tutacağız, birbirimize daha sıkı sarılacağız. Başbağlar'da bize bu acıyı yaşatan karanlık zihniyeti lanetlerken yarınlara umutla bakmak için birliğimizi, dirliğimizi ve beraberliğimizi korumak için çaba harcamalıyız. Bu katliamı gerçekleştirenlerin amacı topluma nefret tohumlarını ekmekti. Biz bu oyuna gelmedik. Hep birlikte çaba sarf edeceğiz. Çocuklarımıza nefreti değil, sevgiyi, kardeşliği, barışı, hoşgörüyü, birlik ve beraberliği öğreteceğiz. Karanlık odaklar pes edecek ama biz millet olarak pes etmeyeceğiz, birlik ve beraberliğimizden hiçbir zaman asla ve asla vazgeçmeyeceğiz. Bu topraklar daima sevginin ve hoşgörünün yüceldiği topraklar olmuştur. Kardeşlik karşısında kalleşlik, sevgi tohumları karşısında nifak tohumları, birlik karşısında ayrılık bu topraklarda yer bulamayacak bu milletimizin nezdinde itibar göremeyecektir. İşte bu yüzden Başbağlar daima hainliğe, kalleşliğe, şer odaklarına karşı milletimizin dik duruşunun sembolü olarak tarihteki yerini almıştır. Başbağlar asla karalar bağlamadı, bağlamayacak. Başbağlar metanetini hep korudu."

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Başbağlar şehitlerini rahmetle andıklarını vurguladı, terörün her türlüsüne karşı olduklarını kaydetti.

ÜLKEYİ KARIŞTIRMA PROVASI SİVAS VE BAŞBAĞLAR'DA BAŞARILI OLMADI

Son olarak konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Binali Yıldırım, "2 Temmuz günü Sivas'ta, hemen üç gün sonra 5 Temmuz'da Başbağlarda terör yine o kalleş yüzünü gösterdi ve her iki yerde de 33 vatandaşımızı hunharca katletti. Aslında Sivas'ta da yapılan ve Başbağlar'da da yapılan bu ülkeyi karıştırma, kardeşi kardeşi kırdırma provası. Ancak bu millet oyuna gelmedi. Ne Sivas'ta, ne Başbağlar'da milletimiz ferasetinden, basiretinden metanete asla ve asla öden vermedi ve kardeşliğini, birliğini, beraberliğini daha da muhkemleştirdi. Acılarımızı hep ortak kabul edeceğiz. Acılarımızda üzüntülerimizde birlikte bugün olduğu gibi hareket ederek terörün hain emellerini boşa çıkaracağız. Türkiye'nin değişik bölgelerinden milletvekillerimiz ve yine her iki partiden milletvekillerimiz burada. Burada verilen mesaj şu; saçlarımızın rengi farklı olabilir, gözlerimizin rengi de farklı olabilir, ten rengimizi de farklı olabilir ama gözlerimizden akan yaşın rengi hep aynıdır. İşte bu ortak duygularla bir araya gelen bütün milletvekillerimiz ve konuklarımıza Başbağlar sakinleri adına hoş geldin diyorum." diye konuştu.

ŞEHİTLER İÇİN DUALAR OKUNDU

Şehitler köyü Başbağlar sakinleri ise yaşlı gözlerle faillerin bulunmasını istedi, olayın üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen aynı acıları yaşadıklarını dile getirdi.

Anma töreninde daha sonra, Başbağlar şehitleri için yapılan 'Başbağlar Şehitlik Anıtı' ziyaret edildi ve şehitler için dua okundu. Başpınar köyünde bulunan ve bu yıl yapımı tamamlanan Başbağlar Şehitlik Anıtı'nın açılışı yapıldı ve yenilenen mezarlar ziyaret edilerek dualar okundu.