İstanbul’da engelli vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, engellilerin geçici bakımı için yaşam merkezlerinin kurulacağını söyledi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın Bağcılar Engelliler Sarayı’nda düzenlediği “Başbakanımız Engellilerle buluşuyor” toplantısına eşi Sare Davutoğlu ile birlikte katılan Ahmet Davutoğlu, merkezdeki odaları gezip incelemelerde bulundu. Toplantı salonunda engellilerin büyük ilgisiyle karşılanan Davutoğlu çifti, vatandaşlarla bol bol fotoğraf çektirdi.

Burada yaptığı konuşmada son 13 yılda engellilerin yüzünü güldüren çok büyük işler yaptıklarını belirten Davutoğlu, istihdam, maaşların iyileştirilmesi, ulaşılabilirlik sosyal hayata katılım konularında bir çok ilke imza attıklarını, 2005 yılında Türkiye’nin ilk engelliler kanununu da kendilerinin çıkarttığını söyledi.

Engellilerin acıma ve lütuf değil sahip oldukları hakların önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini dile getiren Davutoğlu, “Engellilerimizin istihdamına yönelik önemli atılımlar sağladık. Kamudaki engelli istihdamını istisna kapsamına alarak, kadro sınırlamalarının dışında bıraktık. Evet, 2015 yılı itibarıyla kamuda istihdam edilen engelli kardeşlerimizin sayısı 41 bini aştı. 41 bin engelli kardeşimiz, kamuda istihdam edildi. Bakınız bu tarihi bir rekordur. Bütün dünyada örnek teşkil edecek bir rekordur. Sosyal devlet tarihinde bir rekordur. İddia ediyorum bunun dünyada bir başka örneği de yoktur. Yıl içerisinde de inşallah yeni bir atama gerçekleştirecek engellilerimizin istihdamının önünü açacağız.” diye konuştu.

ENGELLİ YAŞAM MERKEZLERİ KURULACAK

2 Kasım’dan sonra hizmetlerine daha büyük bir şevkle devam edeceklerini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Bu yeni dönemde sizlere yönelik olarak da projelerimiz var. Ailelerin kısa süreli bakım sorununu hallediyoruz. Biliyorsunuz engelli ailelerinin büyük bir sorunu vardı. Evden ayrılmak zorunda kaldıklarında yakınlarının kısa süreli bakımı problem oluyordu. Kim nereye bırakacak, kim bakacak diye kaygı duyuyorlardı. İşte biz bu sorunu 'engelli yaşam merkezleri' kurarak çözüyoruz inşallah. Bu merkezlerde yıl içinde 30 güne kadar ücretsiz misafir olarak bakım hizmeti verilecek. Anne ile baba, birkaç saatliğine bir yere mi gidecekler çocuklarını bırakabilecekler. Veya ağabey kardeş tatile mi çıkacaklar, kardeşlerini bırakabilecekler. Kimse bizim iktidarımız döneminde sahipsiz, kimsesiz kalmayacak inşallah. Tek bir engelli vatandaşımızın, şu veya bu gerekçeyle kendisini zayıf ya da sahipsiz hissetmesini istemiyoruz. Bütün engelli vatandaşlarımızın onlara bakan büyükleri var, anneleri var, babaları var, kardeşleri var ama bilsinler ki onlar olmasa da arkalarında duran Türkiye Cumhuriyeti devleti var. Herbirinizi ailemizin bir ferdi olarak görüyoruz, her birinizin problemini kendi ailemizin problemi olarak görüyoruz.”

Davutoğlu konuşmasının sonunda engelli Senem tarafından kaleme alınan ‘Be Asker’ şiirini okudu. Programın sonunda engelliler Davutoğlu’na Türk bayraklı ve besmele figürlü iki tablo hediye etti.