Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Adliyesi'ne silahlarıyla girerek İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin aldıktan sonra öldüren teröristlerin kimliklerini açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, teröristlerce rehin alınan ve operasyonun ardından ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Bakanlar Kurulu kararı ile Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın hayatını kaybetmesine ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Teröristlerin talepleri belirlendi ve talepleri olduğunu biliyoruz. Acaba süreçte bu taleplerin karşılanması düşünüldü mü? Bu süreçte ne kadar aşama kaydedildi? Bazı önlemler alabiliriz dediniz, bildiğimiz avukatlık kanuna göre üstlerinin aranması söz konusu olmuyor ama yasal bir değişiklik mi görüyor hükümet?" sorusu üzerine Davutoğlu, “Teröristlerin kimlikleri tespit edildi. Şafak Yayla; Zonguldak 1991 doğumlu, Bahtiyar Doğruyol; Ardahan 1987 doğumlu teröristler. Buradan ifade etmek istediğim husus şudur: Adliye sarayları avukatlarımız, savcılarımızın, adalet dağıtmak üzere birlikte bulundukları ortak çalışma alanlarıdır. Bazı terörist unsurlar bu çalışma ortamını bozmak için bazı ayrıcalıkları istismar etme yoluna gitmektedirler.” açıklamasında bulundu.

Olay olur olmaz toplantıda ilgili birimlere atılması gereken gerekli talimatları verdiğini ifade eden Davutoğlu, “Avukatların görevlerini yaparken sahip oldukları ayrıcalıkları koruyarak, ama kesinlikle adliye binalarına girerken x-raylardan geçmeleri... Bu anlamda bütün vatandaşlarımızın sosyal hayata girdiği alışveriş merkezlerinde uygulanan yöntemler var. Onların da bu uygulamalarda aranması önem taşıyor. Bunun için ne gerekiyorsa, yasal düzenleme gerekiyorsa yasal düzenleme yapacağız. Ama adalet dağıtılan adalet saraylarında adalet mutlak suretle temin edilecek.” şeklinde konuştu.

"Savcının vurulmasıyla ilgili bazı iddialar var. Operasyon öncesi mi oldu, operasyon başladıktan sonra mı oldu." sorusuna Davutoğlu, olayın olması sonrasında güvenlik birimlerinize iki net talimat verildiğini hatırlatarak, “Savcımızın hayatını tehlikeye atmamak için ne tür çabalar, çalışmalar, hangi yöntemler uygulanacaksa onlar yapılacak. O anda talep edilen iki kişi İstanbul Barosu Başkanı, öbür siyasetçi adliye sarayına gelmişler. Yardımcı olmaya çalışmışlar, bazı iletişim kanalları açık tutulmuştur. Savcımız sağ salim kurtulabilsin. Hiçbir vatandaşımız zarar görmeden bu terör eylemi karşısında atılması gereken adımlar atılabilsin ama maalesef bütün bu iletişim kanaları sürerken saat 20.24’te içeriden silah sesi gelmesi üzerine ikinci talimatımız devreye sokuldu. Çünkü güvenlik birimlerine verdiğimiz talimat açık ve nettir. Savcımızın can güvenliği tehlikeye atılmayacak ama herhangi bir şekilde savcımızın can güvenliğine zarar geleceği ihtimali söz konusu olan bir durum olursa en etkin şekilde müdahale edilecek. 20.25’te bu talimatla müdahale başlamış ve operasyon başlamış ve savcımız ilk aşamada yaralı olarak kurtarılabilmiş ve teröristler etkisiz hale getirildi. Savcımızın kaybı hepimiz için acıdır.” şeklinde cevap verdi.

'ATILAN TWEETLER DAYANIŞMA RUHUNA UYGUN DÜŞMEMİŞTİR'

Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, olayın ardından Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlara ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun olay olur olmaz attığı tweetler, gerçekten biraz önce zikrettiğim dayanışma ruhuna hiç uygun düşmemiştir. Daha olayın arka planı bilinmeden, olayın gerçek veçhesiyle ilgili herhangi bir işaret fark edilmemişken Kılıçdaroğlu'nun attığı tweetler maalesef son derece provokatif bir ortamın doğmasına da sebebiyet vermiştir. Bir yargı mensubu bir savcımız teröristler tarafından rehin alınıyor. Kılıçdaroğlu, hükümeti suçlamak için bu olayı istismar ediyor. İmahen hükümetimizin önce bir elektrik kesintisi uygulayıp daha sonra böyle bir terör eylemine zemin teşkil edecek bir senaryonun parçası olduğunu ima eden bir yaklaşım sergiliyor. Böyle durumlarda iktidar unutulur, muhalefet olmak unutulur, farklı görüşler unutulur, tek şey hatırlanır: İnsan canı ve o canın kurtulması için çaba sarf edenlerin gayretlerine destek. olmak.”

'ELEKTRİK KESİNTİSİNİN ARKASINDAKİ SEBEPLER ORTAYA ÇIKARILACAK'

Davutoğlu ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili soruya ise şöyle cevap verdi:

"Elektrik kesintisinin arkasındaki sebepler her ne surette olursa olsun ortaya çıkarılacak. Bunun çok teknik bir arızadan kaynaklanmadığı kanaati hakimdir. Yazılım sistemiyle ilgili ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak, soruşturma tamamlandığında kamuoyumuza bilgi sunulacak. Şu an itibarıyla Türkiye'nin bütününe elektrik sunulmuştur, elektrik kesintileri tamamıyla durmuştur. Enerji Bakanımız ile de Ankara'ya gelir gelmez görüşeceğiz. Gerekli soruşturmalar, araştırmalar yapılacak. Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için de hangi tedbir gerekiyorsa alınacak."