Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, şehit cenazelerinde protesto edilmesini değerlendirirken, "Siz bir yandan şehidin yanında, bir yandan polisi, askeri katledenlerin cezaevinde yanında olamazsınız." dedi.
Kaynak, AK Parti İl Başkanlığının bir tesiste organize ettiği iftarda, Kahramanmaraş'ta görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu'nun şehit cenazelerinde protesto edilmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Kaynak, "Herkes kendi eliyle ne yaparsa onu götürür yanında" atasözünü hatırlattı.

Mardin'in Midyat ilçesinde terör saldırısı sonrası şehit olan 6 aylık hamile polis memuru Şerife Özden Sütçü Kalmış'ın karnında bir can taşıdığına dikkat çeken Kaynak, şöyle konuştu:

"Midyat'da 6 aylık hamile kadın, yani polis olmasını bir tarafa bırakın karnında bir can taşıyor. Sivil insanlar bunlar, namert bir şekilde şehit edilecek. Siz diyeceksiniz ki o akşam televizyon programında 'Biz cezaevinde DHKP-C'liyle, PKK'lıyla diğerleriyle ziyaret ediyoruz'. Kim ziyaret ettikleriniz? DHKP-C'li kim? İşte canlı bomba eylemiyle Türkiye'nin birçok yerinde yüzlerce insanın katline sebep olan bir örgüt. PKK kim? 30 yıldan beri Türkiye'nin enerjisini adeta başka taraflara harcatan, 50 bini aşkın insanın canına kıyan bir örgüt. Aslında Kürt düşmanı bir örgüt bu. Yani kendisi bir Kürt savunucusu, Kürt hakları savunucusu değil. Bunlar hiçbir hakkın peşinde değillerdir. Takip ettikleri bir hak falan da yoktur. Şimdi siz böyle diyeceksiniz, arkası sıra o şehit polis kardeşimizin eşi cenazede yan yana durmak istemeyecek. Bundan dönüp AK Parti'yi suçlayacaksın. Bundan dönüp Cumhurbaşkanı'nı suçlayacaksın."

Ramazanın ilk günlerinde İstanbul Vezneciler'de yaşanan terör saldırısında, evden çıkarken eşine "İftarda ben şu çorbayı istiyorum" diyen polis ve sivillerin hedef olmasının kendisini çok duygulandırdığını belirten Kaynak, o saldırıyı yapanların savunulamayacağını söyledi.

Teröre bulaşmış, suç işleyen milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması oylamasında CHP'den sadece 20 milletvekilinin beyaz oy verdiğine dikkat çeken Kaynak, CHP'nin, Türkiye için gerekli bir parti, bir ihtiyaç olduğunu ancak CHP'nin nasıl bir parti olduğuna karar vermesi gerektiğini vurguladı.

- "Bu vatanı asla böldürtmeyiz"

Başbakan Yardımcısı Kaynak, şöyle devam etti:

"İçinde PKK'ya yakın unsurlar olacak mı? DHKP-C'ye yakın unsurlar olacak mı? Bir genel başkan yardımcısı şöyle konuşacak. Ötekisi böyle konuşacak. Gezi olaylarıyla Türkiye'ye terör estiren gruplara sahip çıkılacak. Onlardan parlamentoya milletvekili taşınacak. Biz milletimiz için her şeyden vazgeçeriz. Aştan, işten, eşten vazgeçilir, her şeyden vazgeçilir. Ama ne demişti Maraş 96 yıl önce, 'Kalesinde düşman bayrağı dalgalanan yerde cuma namazı caiz değil' demişti. Yani bayrağımızdan vazgeçmeyiz. Biz 1071'den beri şehit kanlarıyla sulanmış bu vatanı asla böldürtmeyiz. Bu milleti asla böldürmeyiz."

Yaklaşık 45 yıl süren fiili savaştan sonra ayakta kalabilmiş bir milletin, bir devletin, bu devlete halel gelmesine izin vermeyeceğini vurgulayan Kaynak, "O yüzden geçen sene 7 Haziran, 1 Kasım şifrelerinden biri bu idi. Milletimiz buna kendi refleksini kendisi sağlıyordu, tavrını gösterecekti inşallah. CHP, anamuhalefet partisi, Türkiye için lazım bir partidir. Kendi bilecekleri iş ama kendilerine çeki düzen verirler. Siz bir yandan şehidin yanında, bir yandan polisi, askeri katledenlerin cezaevinde yanında olamazsınız. Olabilirsiniz, yasa imkan veriyor. Cezaevinde milletvekilleri istediğini ziyaret edebiliyor. Ama o zaman da millet bu şekilde tavır gösterecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Bir göç dalgasını biz elbette istemeyiz"

Suriye'nin kuzeyindeki Münbiç'te yaşanan gelişmelere ilişkin soru üzerine Kaynak, DAEŞ terör örgütü çetesinin şu anda işgal ettiği varsayılan alanda ABD'nin yerel unsurlarla beraber bir operasyon yaptığını belirtti.

Son Milli Güvenlik Kurulu toplantısında PYD'nin de terör örgütü listesine alınmasının kabul edildiğini belirten Kaynak, "Orada büyük bir oyun oynanıyor. Şu anda bizim hemen Kilisimize çok yakın mesafede 180 bin insan, zeytinlik bölgede ağaçların altında, Türkiye'den sivil toplum kuruluşlarımızın ve gönüllü teşkilatlarımızın destekleriyle ayakta durmaya çalışıyor. Bir göç dalgasını biz elbette istemeyiz. Ama bir göç dalgası ihtimaline karşı da AFAD olarak son hazırlıkları son bir kez daha gözden geçirdik. Böyle bir göç dalgası ihtimaline karşı da onların barınma ihtiyaçlarını karşılayacak barınma tedbirleri alıyoruz." dedi.

Bölgede büyük bir oyun oynandığını dikkat çeken Veysi Kaynak, önce sahanın DAEŞ çetesine teslim edildiğini, sonra "Orayı DAEŞ'ten kurtarıyoruz" diye bir başka terör örgütüne teslim edilerek demografik yapıyı bozmaya yönelik birçok faaliyetlerin yapıldığını, Münbiç'i de aynı şekilde gördüklerini belirtti.

- "Biz bu oyunun farkındayız"

Türkiye'de AFAD'ın geçici barınma merkezleri dışında da yurt dışında da kamplarının bulunduğunu, o kamplarda da Suriye tarafında 10 bini aşkın insanın barındığını, bu kampların birinin Rus uçakları tarafından bombalandığını anımsatan Kaynak, oradaki oyunun, o nüfusu orada bir temizliğe tabi tutma, mümkün olursa Türkiye'ye doğru sürmek amacı taşıdığını belirterek, "Biz bu oyunun farkındayız ama bütün bu oyunu bozacağız diye de hiçbir insanın kılına halel gelmesini de istemeyiz. Her şeyden önce biz odağa insanı koyarız. Açık kapı politikası uygulamaya devam ederiz. Bu bizim insani ve komşuluk görevimiz." diye konuştu.

Türkiye'nin 2011'de gelen ilk akımla karşı karşıya kaldığını ifade eden Kaynak, şunları kaydetti.

"O zamandan beri bu politikamızda bir değişiklik olmadı. Ama bizim gayretimiz bulundukları yerde kalmalarını sağlayacak tedbirler almak. Münbiç'te Türkiye'nin hassas noktaları var. Cumhurbaşkanımız 'Fırat'ın batısında biz bir terör örgütünü istemeyiz' diye ifade ediyor. Çünkü o örgütün Fırat'ın batısına geçmesi halinde Halep'e yönelik yardım koridorlarını keseceği kesin. Onun için o amaçla yapılıyor. Zaman zaman kesilen bu yardım koridoru tekrar açılmıştır. Şu anda bir sıkıntı yoktur. ABD'nin bize verdiği taahhüt, Fırat'ın batısına o terör örgütü unsurlarını geçirmeyeceği diğer yerel dinamiklerle bu işi yapacaklarını ifade ediyorlar. Umarız öyle bir şey olmaz."

Kaynak, bu yıl Türkiye'de yapılacak 6 AFAD İl Müdürlüğü binasının birini Kahramanmaraş'ta başlatacaklarını belirtti.

Kahramanmaraş'ta Hacı Bayram Veli Mahallesi'nin devamında heyelana maruz kalacak bölge için 1 milyon liralık acil bir destek talimatı verdiğini dile getiren Kaynak, "Büyükşehir Belediyemiz oradaki kamulaştırmaya devam edecek. Yine Ilıca Mahallemizde kaplıca bölgesinde büyükşehir belediyemizin yaptığı sondajla oranın suyu arttı. Günün şartlarına uygun orada bir tesis yapması gerekiyor. Orada AFAD'a ayrılmış 33 bin 500 metrekarelik arsanın ilgili AFAD üzerindeki tahsisin kaldırılmasını talimatlandırdım." dedi.

Son Somali ziyaretlerinde TİKA tarafından buraya 6 çocuk oyun parkı yapmak için protokol imzaladıklarını belirten Kaynak, her biri 50 bin dolar olan bu parklardan birer tanesinin yapımını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, merkez Onikişubat ve Dulkadiroğlu belediyelerinin üsteleneceğini sözlerine ekledi.