Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, katıldığı Kutlu Doğum Programı’nda daha önce ziyaret ettiği Cibuti'de bazı onarımlar yapacağını söyledi. Kurtulmuş, “Orada, Osmanlı’nın kalesi ve 3 tane mescidi var. Allah nasip ederse o mescitleri ve kaleyi onaracağız ve orada bir rıhtım yapacağız.” dedi.

Numan Kurtulmuş, Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu’nda gerçekleşen, İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) tarafından düzenlenen kutlu doğum programına katıldı. Programa, TÜRGEV, İlim Yayma Cemiyeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı da destek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajından sonra Kurtulmuş bir konuşma yaptı.

Cibuti’ye gittiğini anlatan Kurtulmuş, “Cibuti, Osmanlı’nın ticaret merkezlerinden birisi. Eşimle birlikte helikopterle Tacura denilen bir kasabaya gittik. Osmanlı’nın kalesi ve 3 tane mescidi var. Allah nasip ederse o mescitleri ve kaleyi onaracağız ve orada bir rıhtım yapacağız. Ama daha önemlisi şu. Osmanlı gitmiş, aradan yıllar, asırlar geçmiş bizi Tacuralılar, İstanbul fanusu türküleriyle bizi karşıladılar. Genç kızlar evden çıkarken söylenen türküymüş. Hala unutmamışlar. Hala o günleri hayırla yad ediyorlar. Hala o zamanda, Sultan Abdulhamit’in verdiği fermanı bize bir şeref madalyası olarak şeref sayfası olarak gösterdiler. Cibuti, Doğu Afrika’da bir yer.” diye konuştu.

Batı Afrika’ya da gittiklerini kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Nijer diye bir ülke var. Dünyanın en fakir ülkelerinden birisi. Dünyanın en büyük zenginliklerine sahip bir ülke ama sömürülmekten yiyecek ekmekleri kalmamış. Nijer’de Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber bundan iki sene önce bizi karşıladılar. Bizi yaşadıkları yere davet ettiler. İstanbuleva’da Cuma hutbeleri hala Osmanlı halifesi adına okunur. Emperyalist ülkelerin bugün bile isimlerinden korkan milletler, belki yüzlerine bir şey söylemiyorlar ama bana isimlerini söyletmeyin. Tarih boyunca dünyayı sömürmüş olan emperyalist ülkeler, oralardan çıktıktan sonra arkasından kimse onları hayır dua ile anmıyor.”