Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Akın Şişman, AK Parti hükümeti döneminde yaygınlaştırılan taşeron çalıştırmanın kamu kurumlarında ısrarla uygulanmaya devam ettiğini öne sürdü. Şişman, Başbakanlık dahil kamu kurumlarında çalışan binden fazla işçinin ücretlerini bir aydır alamadığını savundu.

BES Merkez Yönetim Kurulu Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Akın Şişman tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “AKP hükümeti döneminde yaygınlaştırılan taşeron çalıştırma kamu kurumlarında ısrarla uygulanmaya devam ediliyor. Kamuda asgari yasal hükümler bile hiçe sayılarak çalıştırılan taşeron işçilere, taşeron şirketler ve patron bürokratlarca 'keyfi işten atma', 'görev tanımı dışında çalıştırılma', 'uzun çalıştırılma', 'angarya işlerde çalıştırılma', 'örgütsüzleştirme', 'sendikasızlaştırma' ve de 'yıllık izin, kıdem tazminatı gibi en temel hakları bile tırpanlandığı' kölelik sistemi olarak dayatılmaktadır."

Şişman, taşeron düzenin her geçen gün can almaya devam ettiğini, geride kalanların da canlarını tüm şiddetiyle yakmaya devam edildiğini belirterek, şimdi de Başbakanlık dahil kamu kurumlarında çalışan binden fazla işçinin ücretlerini bir aydır alamamakta olduklarını savundu.

KURUMLAR FARKLI İHALEYİ ALAN AYNI

Adem Şişman, 2004 yılından bu yana temizlik, halkla ilişkiler ve peyzaj işlerinde 31 ayrı kamu kurumunun bir kısmından her yıl üst üste olmak üzere, ihaleyi CERIT Endüstriyel Hizmetleri A.Ş. aldığını iddia ederek, 2015 yılında da Başbakanlık dahil 7 ayrı kamu kurumunda temizlik işleri ihalesi alan CERIT Endüstriyel Hizmetleri A.Ş.'nin bunca ihaleye rağmen iflas ettiğini açıkladığını ve erteleme kararı aldığını kaydetti. Mahkeme kararı ile de şirketin idare ve temsili etmesi kayyıma devredildiği ifade eden Şişman, "Bin işçinin Temmuz ayı maaşlarını alamadığını, kurumlar hakedişleri kayyım hesabına yatırmış ancak her nasılsa 27 Ağustos tarihi itibarıyla Temmuz maaşlarının da keyfi bir şekilde 200’er 300’er TL olarak şirket hesabından işçilerin hesabına yatırılmıştır.” dedi. Buradan söz konusu kamu kurumlarına seslendiklerini, şirketin hakedeşinden, işçi ücretlerini keserek, işçilerin hesabına ödemeleri gerektiğini vurguladı.

YANDAŞ SENDİKA SESSİZ

Adem Şişman, güvencesiz çalıştırma nedeniyle taşeron büro işçilerinin, istedikleri sendikalara özgürce üye olamadığını, çoğunlukla rızaları dışında veya seçeneksiz bırakılmak koşulu ile gerek kurum idarecileri gerekse taşeron şirket tarafından 'yandaş' sendikalara üye yaptırılmakta olduklarını öne sürdü.