Şehirde başıboş dolaşan atları toplayan Edirne Valiliği, bu atlara bakması için 5 bin TL maaşla bir çoban tuttu. Çoban, atların toplanması, beslenmesi ve bakımları ile ilgilenecek.

Edirne’de yaşlandığı için sahipleri tarafından başıboş bırakılan atlar, parklarda ya da cadde ve sokak aralarındaki yeşil alanlarda karınlarını doyurmaya çıkıyor. Ana güzergâhlara ani çıkışlar yapan atlar, zaman zaman sürücü ve yayalara tehlikeli anlar yaşatıyor. Özellikle gece saatlerinde yollara aniden çıkan atlar, trafik kazalarına neden oluyor.

Atların şehir merkezinde başıboş dolaşmasını engellemek amacıyla Valilik tarafından farkla zamanlarda farklı çalışmalar yapıldı. Ancak soruna köklü bir çözüm bulunamadı. Son olarak atların toplanması, beslenmesi ve bakımlarının yapılması amacıyla bir barınma yeri tahsis edildi. Ardından atların ilgilenmesi amacıyla bir çoban tutuldu. At çobanı, eşiyle birlikte aylık 5 bin lira maaşla çalışacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’yla yaptıkları yazışmadan bir sonuç alamadıklarını belirten Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, en sonunda bir çoban bulmaya karar verdiklerini anlattı. Şahin, “Çobana ayda 5 bin TL veren hiçbir kişi yok. Bugün benim müdürlerim 5 bin lira almıyor. Vali bile onun iki, üç bin lira fazlasını alıyor bu ülkede. Bir çoban tuttuk. Atları buluyor. Götürüyor ahırında onları otlatıyor. Ve sahibi çıkınca veriyoruz.” dedi.

Şehir merkezini ve ana güzergahları bu sayede atlardan arındırmış olduklarını ifade eden Vali Şahin şunları söyledi: “Hayvanlara karşı çok duyarlıyım. Aslında bunlar buluntu maldır. Milli Emlak’ın malıdır. Satılıp Milli Emlak adına parasının yatırılması gerekir. Osmanlı üç kıtayı atlar sebebiyle kazanmıştır. Atlar üç kıtaya hükümran olmuştur. O atları barındırmamız, bakmamız lazım. O dili olmayan hayvanların sözcüsü olalım dedik. Şimdi 12 civarında at var.”

Toplanan atların çok yağız, insanın bakmaya kıyamayacağı bakımlı atlar olduğunu söyleyen Vali Şahin, “Adam hanımı ile birlikte bakıyor. Herkes çoban, herkes ailesinin çobanı değil mi? Hepimiz çobanız. Çoban demek idareci, yönetici demek. Bu da hayvan idarecisi. Biz de bir hanım ve bir beyi hayvan idarecisi olarak tuttuk. Ve görevlerini ifa edecekler biz de rahatlamış olacağız. Artık vali, belediye başkanı konuşmayacak bu konuda, atlar da gezmeyecek.” açıklamasında bulundu.

Bu arada 5 bin TL’lik maaş diğer çobanlar arasında heyecana neden oldu. Asgari ücretle çalıştığını söyleyen Zati Kemal Yılmaz isimli çoban, 5 bin TL istemediğini bin 500 TL’nin bile kendisi için yeterli olacağını belirtti. Yılmaz, “Bu parayı versin geleceğim. Valiye böyle söyleyin. 750 TL aylık alıyorum. Bu parayla kiramı, elektriğimi ödüyorum. Bununla geçiniyoruz. Başka bir şey yok. Çobanlık zor bir meslektir. Onlara bakmak gerekir. Herkes çobanlık yapamaz.” diye konuştu. At baktığını kaydeden Burhan Motuk da asgari ücretle çalıştıklarını ifade ederken, Sıdkı Şanlıkent, “63 yaşındayım. Çocukluktan beri hayvanlara bakıyorum. Doğduğumdan beri çobanım. 5 bin lira versinler ben koşarak giderim.” şeklinde konuştu.