Eskişehir’de Valiliğe yürüyerek basın açıklaması yapmak isteyen ancak izin verilmeyince polisler tarafından joplanan 16 üniversiteli için 2 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istendi. 16 genç önümüzdeki günlerde 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Eskişehir’de, yaklaşık 4 ay önce bir grup üniversiteli, Anadolu Üniversitesi’ndeki bir toplantıda konuşma yapan Vali Güngör Azim Tuna’yı protesto etti. Adalarda toplanan üniversiteliler, ellerinde bayrak ve slogan atarak valilik binasına doğru yürüyüşe geçti. Merkez Bankası önünde yolu kesen polis, gençlerin valilik binasına yürüyerek önünde basın açıklaması yapmalarına izin vermedi. Öğrenciler ısrarla valiliğin önüne yürüyerek sadece basın açıklaması yapacaklarını bildirdi. Polis, üniversitelilere valilik önünde basın açıklaması, eylem, miting yapılmasının yasak olduğunu belirterek uyardı ve açıklamayı bulundukları yerde yapmaların istedi. Fakat üniversiteliler polisin uyarısına rağmen valilik önüne yürüyerek burada açıklama yapmak istedi.

Bunun üzerine çevik kuvvet polisi, gençleri çemberleyerek ortalarına aldı. Gençleri bir süre jopla ve tekmeyle dövüp etkisiz hale getirdi. Gençler yere düşerken ellerindeki pankart ve bayraklarda sağa sola savruldu. Joplanan gençler, polise ‘Yeter artık, yapmayın ne olur’ şeklinde yalvarması dikkat çekti. Olayda 16 üniversiteli gözaltına alındı. ‘Bir Ali İsmail olayı daha yaşanmasın’ diye bağıran üniversiteliler, emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel seçimler öncesi 5 Haziran’da geldiği Eskişehir’de valilik önünde miting yapıp halktan AK Parti için oy istediği öne sürülen yerde basın açıklaması yapmalarına izin verilmeyen üniversiteliler, şimdi de dava şoku yaşıyor.

16 üniversiteli için ‘valiliğin önünde açıklama, eylem yapılamaz’, ‘toplantı yürüyüş kanuna muhalefet’, ‘kamu görevlisine direnme’den dolayı dava açıldı. 16 üniversiteli için hazırlanan ve haklarında her biri için 2 yıldan 7, 5 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame mahkemece kabul edildi. 16 üniversiteli önümüzdeki günlerde 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. Bir basın açıklaması için 16 üniversiteli hakkında 3 ayrı suçtan her biri için 2 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istenmesi dikkat çekti.