Basın Konseyi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Davos’ta yaptığı, "Sanki birçok gazeteci cezaevinde. Türkiye'de gazetecilerin tutuklu olduğunu söyleyenlerin, bu gazetecilerin adını vermeleri lazım.” ifadelerine tepki gösterdi. Davutoğlu’na sorular yönelten konsey yetkilileri, “Demir parmaklıklar arkasında tek bir gazetecinin dahi olması demokrasi ayıbıdır.” dedi.

Yazılı açıklama yapan Basın Konseyi yetkilileri, “Başbakan Ahmet Davutoğlu, Davos’ta gerçekleştirdiği temasların ardından Türk ve yabancı basın mensuplarının sorularını cevaplarken, “Sanki birçok gazeteci cezaevinde. Türkiye'de gazetecilerin tutuklu olduğunu söyleyenlerin, bu gazetecilerin adını vermeleri lazım.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Davutoğlu’na, “İçerideki gazeteciler kimlerdir?, Gazeteci ya da gazeteci değil kavramları belirlenirken, hangi kıstaslar dikkate alınıyor?, Sarı basın kartlı ya da henüz basın kartı verilmemiş tutuklu gazetecilerin, düşüncelerini ifade etmekten başka ne gibi suçları bulunmaktadır?, Sadece 1 Ocak - 1 Şubat arasındaki dönemde 1979-2007 arasında, düşünür gazeteci Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Metin Göktepe, Hrant Dink, Muammer Aksoy öldürülmedi mi? Yoksa yitirdiklerimiz gazeteci değil miydi?, Gazetecilik ve özgürlükler kavramının içinin boşaltıldığı bu günlerde, tüm sorulara cevap vermesi gereken kurum, kimdir?” soruları yöneltildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Gazeteciliğe yönelik bu tür söylemler, olayları geçiştirmekten başka bir işe yaramamaktadır. Demir parmaklıkların arkasında, tek bir gazetecinin dahi olması birçok gazetecinin içeride olması demektir ve bu durum demokrasi ayıbıdır. Demokrasi ayıbına ne yazık ki her geçen gün yenileri ekleniyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesinin ardından bile yayın yasağı kararı getiriliyor. Hiç olmadığı kadar ülkedeki birçok olay, sansürleniyor, kamuoyundan gizleniyor. Demokrasinin ana unsuru olan basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bu girişimlere son verilmesi gerektiğini, bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Ve meslekleri uğruna canlarını vermiş olan ölümsüz gazetecileri, 24 Ocak’ta katledilen Uğur Mumcu’yu saygı ve özlemle anıyoruz.”