Basın Konseyi, Adana’da durdurulan MİT TIR’larıyla ilgili görüntü yayınlayan Cumhuriyet gazetesine soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Adana Ceyhan'da ‘silah taşınıyor’ ihbarıyla durdurulan 3 TIR ile ilgili bugün yayın yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesi hakkında savcılıkça, ‘terör’ soruşturması açılması, gazeteciliğe getirilen sansürleme girişiminin son örneğidir.” denildi.

Geçen yıl 19 Ocak’ta Adana Ceyhan’da askerler tarafından durdurulan MİT TIR’larıyla ilgili haber yapan Cumhuriyet gazetesine terör soruşturması açıldı. Soruşturmaya tepki gösteren Basın Konseyi, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ne var ki, bugün Cumhuriyet gazetesinde yer alan MİT TIR’larıyla ilgili haber üzerine, Cumhuriyet hakkında ‘terör’ suçlamasıyla savcılık soruşturması açılması, haberciliğe getirilmek istenilen bir engeldir, yıldırmadır, korku salmaktır.

Halkın haber alma hakkının engellenmesi, yasaklarla basın özgürlüğünün yok sayılması, kabul edilemez.

Savcılıklarca bir yılı aşkın süredir getirilen ‘uzun süreli’ yayın yasakları, haberciliğe de ‘ucu açık’ bir engelleme girişimidir. Ve bu anlayışla da habercilik yapılması olanaksızdır.

Yayın yasaklarının gerekçesi tam olarak açıklanamazken, silahların olmadığını ileri süren siyasi anlayışın karşısında, habere getirilen bu yasakların ‘koruyucu kalkan’ olamayacakları ve uzun süreli yasaklarla özgür habercilik yapılamayacağı aşikardır.

‘Bir ülkenin utanacağı bir durum yoksa sorun da yoktur’ anlayışıyla, haberciliğe getirilen bu tür soruşturma girişimlerinin, demokratik ülkelerdeki basın özgürlüğü ile bağdaştırılması zordur.”