Basın Konseyi, İstanbul Adliyesi'nde saldırı sonucu hayatını kaybeden savcı Mehmet Selim Kiraz olayı ile ilgili Basın İlan Kurumu'nun bazı gazetelere ilan vermeme cezasına tepki gösterdi. Konsey, verilen cezanın özgür basının önüne çıkarılan dev bir engel olduğunu belirtti.

Basın Konseyi, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Basın İlan Kurumu’nun, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alındıktan sonra yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaydan yaklaşık 3 ay sonra 39 gazeteye, 1 ile 12 gün arasında 'ilan vermeme cezası' özgür basının önüne çıkarılan, dev bir engeldir

Basın İlan Kurumu yönetimin verdiği bu talihsiz karar aslında; gazetecileri terörist ilan eden ve gazeteleri terör propagandası yapmakla suçlayan zorlama bir karardır.

Haber peşinde koşan gazeteciler teröristlikle suçlanamazlar. Bu kararla ancak yıpratılmak ve yıldırılmak istenebilirler.

Zorlama kararla, gazetelere yöneltilen bu suçlamanın, basın ahlak yasasındaki 'Suçu tahrik ve teşvik etmek ve küçüklerin, gençlerin kişiliklerinin gelişmesini olumsuz etkileyecek yayın yapılmaması' ilkesi ile bağdaştırılması ise mümkün değildir.

Sadece gazetecilik refleksi ile hareket eden gazetecilerin amacının, kamuoyunun gerçekleri öğrenme hakkını yerine getirme işlevi olduğunu düşünüyoruz.

Gazetecilerin 'terörist' sıfatıyla yaftalandığı bu talihsiz, cezalandırıcı ve yasaklayıcı karardan, bir an önce dönülmesini bekliyoruz."