Basın Konseyi, Danıştay’ın kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlediği toplantıya gazetecilerin alınmamasını 'kabul edilemez' olarak nitelendi. Konsey’den yapılan açıklamada, programı izlemesi için sadece TRT ve Anadolu Ajansı’na izin verilmesinin basındaki ayrımcılığın geldiği noktayı gösterdiği ifade edildi.

Önceki kuruluş yıldönümünde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına sinirlenen ve dönemin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın töreni terk etmesiyle gündeme gelen toplantı, bu yıl gazetecilere kapatıldı. Gazeteciler, toplantı için Danıştay’a gitti ancak kendilerine içeri alınmayacakları bildirildi. Uygulamaya basın meslek kuruluşları tepki gösterdi.

Basın Konseyi, Danıştay’ın ‘keyfi’ olarak 147. Kuruluş yıldönümü tören programını basına ve halkın habere ulaşma yollarını yasaklarla kapatmasını kabul edilemez olarak niteledi. Kamu kurumu olan TRT ve Anadolu Ajansı dışında gazetecilerin programı takip etmesinin yasaklanmasının basındaki ayrımcılığı da ortaya koyduğunu belirten Konsey şu ifadelere yer verdi: “Yıllardır süre gelen uygulamanın, bugün yok sayılarak, toplantıya yalnızca devlete bağlı TRT ve Anadolu Ajansı muhabirlerinin alınması, basındaki ayrımcılığın geldiği son noktayı gözler önüne sermiştir. Anayasa güvencesinde var olan basın hukukunun, hele ki kural yapıcılar ve kural koyucular tarafından da yok sayılması, demokratik hukuk devletinin teamüllerine terstir. Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Faruk Ateş’in, “Töreni kendi içimizde yapacağız.” söyleminin, halkın haber alma özgürlüğünü ve basında eşitlik ilkesini zedelediği apaçıktır.”

Konsey, yapılan uygulamanın yanlış olduğunu ve yinelenmemesinin beklendiğini de bildirdi.