Basın Konseyi, Ankara’da gözaltına alındığı sırada hayatını kaybettiği iddia edilen kameraman Yılmaz Koçyılmaz’la ilgili açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı’ndan Koçyılmaz’ın ölümüyle ilgili açıklama yapılmasını isteyen Basın Konseyi, “Orantısız polis gücü, bir basın mensubunun daha canına mal oldu.” dedi.

Basın Konseyi, kameraman Yılmaz Koçyılmaz’ın ölümüyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Polisin yetkisini, insan haklarının üstünde bir konuma getiren iç güvenlik paketinin boyutları, Ankara'da trafik polisleri tarafından kelepçelenen kameraman Yılmaz Koçyılmaz'ın ölümüyle de su yüzüne çıkmıştır. Önümüzdeki süreçte, hayatımıza sokulması için yoğun çaba harcanan iç güvenlik paketinin, henüz TBMM’den geçmeden kullanılması, bir meslektaşımızın yaşamına mal olurken, kuşku ve korkularımızı bir daha arttırmıştır. Polislerin, öfke kontrolü eğitiminden geçirilmeden uyguladıkları kelepçe kullanma yetkisinin, halka korku saldığı ve sonucunda vahim sonuçlar doğurduğu açıkça görülmüştür.” denildi.

‘YILMAZ KOÇYILMAZ’IN SUÇU NEYDİ?’

Koçyılmaz’a hak etmediği halde kelepçe kullanıldığının ifade edildiği açıklamada, “Yasanın korkutucu boyutlarını da beraberinde getireceğinin kanıtı olmuştur. Vatandaş suç işlese bile, bu konuda eğitimli olmadığı anlaşılan polisin, yaratacağı sonuçları, nasıl göğüsleyebileceğimizi hep beraber düşünmeliyiz. Elinde suç aleti yokken, ağzı bezle kapalı değilken, üstelik hastalığını da beyan eden eski bir meslektaşımızın, acımasızca maruz kaldığı bu tavırların, daha büyük olaylarda kaç yaşamı söndüreceğinden endişe ediyoruz. Yaşam hakkının hiçe sayılması, hiçbir gerekçenin önünde olamaz. İç güvenlik paketinin bu şekilde uygulanmasının, Türkiye'yi demokrasi standardının gerisine düşüreceğinden kuşku duymaktayız. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerindeki olası terör eylemcilerini engelleme amacıyla hazırlandığı açıklanan iç güvenlik paketiyle, polisin orantısız gücünün; halkın, gazetecilerin korku, endişe ve kaygılarını büyütmektedir. İç güvenlik paketinin aceleye getirilmeden bir daha görüşülmesi gerektiğine inanıyor, başka meslektaşlarımızı da bu uğurda kaybetmek istemiyoruz.” ifade edildi.

Yılmaz Koçyılmaz’ın suçu neydi? denilen açıklamada, “İçişleri Bakanlığı’ndan bu ölüme yol açan nedenleri ve bu olaydaki davranışın terörle ilgili olup olmadığının ivedilikle açıklanmasını bekliyoruz. Koçyılmaz Ailesi’ne de basın camiası adına başsağlığı diliyoruz.” ifadeleri kullandı.