Şanlıurfa'da, sınırda incelemeler yaptıktan sonra gazetecilerle biraraya gelen Vali İzzettin Küçük'ün, soru soran gazetecileri gözaltına aldırması Basın Konseyi tarafından kınandı. Konsey'den yapılan açıklamada, "Sıkı yönetim zamanlarında bile valilerin, görev alanlarının dışına çıkarak; bu tür vazifeleri üstlendiklerine tanık olduğumuzu pek hatırlamıyoruz." denildi.

Basın Konseyi, yazılı bir açıklama yaparak aralarında Alman Die Welt ve Die Zegit muhabirlerinin de bulunduğu 4 gazetecinini gözaltına alınmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı. "Şanlıurfa Valisi'nin 4 gazeteciyi gözaltına aldırmasını kınıyoruz." başlıklı açıklamada uygulamaya tepki gösterilerek gazetecilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Alman Die Welt ve Die Zeit’ten Deniz Yücel ile Özlem Topçu, Cumhuriyet’ten Pınar Öğünç ve Evrensel’den Hasan Akbaş’ın gözaltına alınması, demokratik sisteme yakışmamaktadır. Sıkı yönetim zamanlarında bile valilerin, görev alanlarının dışına çıkarak; bu tür vazifeleri üstlendiklerine tanık olduğumuzu pek hatırlamıyoruz. Vali yönlendirmesiyle gazeteci gözaltına alma uygulamasını şiddetle kınıyor, bu tür 'durumdan vazife çıkarma' anlayışının alışkanlık haline getirilmemesini umuyoruz. Ayrıca bu uygulamalar korkutma, yıldırma amaçlıdır. Halkın haber alma hakkının engellenmesidir."