Kırşehir'de yakılan kitabevinin sahibi Sait Akıllı, yaşanan olayda farklı yerlerde bulunan iş yerlerinin de yakılmasının işin organize olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kırşehir’de 8 Eylül günü, ‘Teröre Lanet, Bayrağa Saygı’ protestoları sırasında 30 yıllık Gül Kitabevi’nin yakılma anı, iş yeri güvenlik kamerası görüntülerinin önceki gün medyada yer almasından sonra, Gül Kitabevi’nin sahibi Sait Akıllı, yaşadıkları o anları anlattı.

İş yeri sahibi, “Hiçbir şekilde resmi polis göstericileri ve saldırganları önleme gibi bir çabası yoktu. O esnada birkaç sivil polis var. Onlarında ne kadar olayları önlemeye çalıştığı görülüyor fakat yapabildikleri ortada.” dedi.

Kendi iş yerinden sonra 4 dükkanın daha yakıldığını anlatan Gül Kitabevi Sait Akıllı, "Farklı farklı yerlerde bir takım iş yerlerin tahrip edilmesi ve yakılması aslında sistemli organize bir iş olduğunu da gösteriyor." diye konuştu.

İş yeri sahibi, yangın sırasında binanın arka tarafında bulunan büronun camından aşağıya inerek canlarını zor kurtardıklarını kaydetti.

Gül Kitabevi’nin sahibi Sait Akıllı, yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi, “Saat 6,5 sıraları (akşam 18.30) Lise caddesinde bizim karşı çaprazımızda yer alan HDP binası altında toplanan kitle, binayı taşlamaya başlıyor. Burada toplanan kitleden birkaç kişi binaya çıkarak parti tabelasını aşağıya indirmeye çalışıyor. Biz yukarıda o esnada çalışıyorduk, içeride müşterilerimiz var. Sesler gelmeye başladı. Üst kattaki camlarımız taşlanmaya başladı. Daha sonra alt kattaki camlar kırılmaya başladı ve daha öncesinde olayı gören arkadaşlarımızın anlatımları ve görüntü kayıtlarından gördüğümüz üzere çanta standımız devriliyor. Çerçeveler indirildikten sonra çanta standındaki çantalar yakıldıktan sonra içeri atılıyor.8-10 kişilik saldırgan bir grup içeri girerek, işletmenin alt katındaki stantları deviriyorlar, makinelerimizi, kasalarımızı tahrip ediyorlar. O esnada bir şekilde içeriye taşlar yağmaya devam ediyor.”

"SALDIRGANLARDAN BİRKAÇ TANESİ BANA SALDIRDI, DARP ETTİ"

Yaşanan olaylar sırasında saldırganlardan birkaç tanesinin kendisine saldırıp darp ettiğini ifade eden iş yeri sahibi, "Yüzüme gelen taşlardan yaralandım. Onun devamında kısa bir süre sonra içeri giren saldırganlardan birkaç tanesi bana saldırdıp darp etti. O esnada iş yerinde bulunan arkadaşlardan birkaç tanesi yukarıda oraya sığınıyor, büroma sığınıyor üst kattaki. Yine işletmenin yan tarafında bulunan, alt katta arada olan saldırganlar dayımı darp etmeye çalışıyorlar. O esnada linç etmeye çalışıyorlar. Sonrasında, biz bir şekilde üst kata çıktık ve diğer arkadaşlarımızla birlikte, o esnada zaten bina ateşe verilmiş durumda.” diye konuştu.

Yanan kitabevinin üst kat arka camından içeride bulunanları tahliye yaparak canlarını kurtardıklarını kaydeden kitabevi sahiplerinden Sait Akıllı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz binanın arka tarafında bulunan büronun camından aşağıya inmek suretiyle canımızı kurtardık. Olayların başlamasında, devamında, hiçbir şekilde görüntülerde sabittir bu, hiçbir şekilde resmi polis göstericileri ve saldırganları önleme gibi bir çabası yoktu. O esnada birkaç sivil polis var. Onlarında ne kadar olayları önlemeye çalıştığı ya da yapabildikleri ortada.”

İŞ YERLERİNİN YAKILMASI ORGANİZE BİR İŞ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Medyada yer alan haberlere göre, saldırganların alkollü olduğu yönünde herhangi bir belirti var mıydı? sorusu üzerine Akıllı, “Yani, kesinlikle öyle bir belirti yok. Utanç veren beyanattır bunlar bir yanıyla. Öte taraftan, saldırganlar arasında hiçbir şekilde tanıdığım ya da bir husumetimiz olduğu şahısta yoktu. Ama şöyle bir gerçeklikte var. Yani o gün bizim iş yerimiz yakıldıktan sonra olaylar devam ediyor. Farklı farklı iş yerleri tahrip ediliyor. Bunlardan 4 tanesi de yakılıyor. Yani, tamam burada hani gafil avlandınız, önlem alamadınız, (emniyet güçleri açısından söylüyorum) peki, neden bundan sonraki olaylar devam etti? Bundan sonra devam eden, o gece yarısına kadar süren olaylarda neden bu kadar iş yeri tahrip edildi? Neden bunları engelleyemediniz? Farklı farklı yerlerde bir takım iş yerlerin tahrip edilmesi ve yakılması aslında sistemli organize bir iş olduğunu da gösteriyor." diye cevapladı.

YAŞADIĞIMIZ OLAYLAR BİZİ İDEALLERİMİZDEN VAZGEÇİRMEK ADINA YAPILAN GİRİŞİMLER

Gül Kitabevi sahiplerinden Sait Akıllı, tahrip edilen ve yakılan iş yerlerindeki zararın karşılanması konusunda Kırşehir Valiliği tarafından herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine “Bize herhangi ulaşan bir bilgi yok. Bu konuda bize iletilen direkt ve şu süreçte zararların karşılanacağına dair bir bilgi tarafımıza iletilmiş durumda değil. Mevcut yerin tadilatı ve tekrar ticari hayatına başlaması, imkansız olduğu için küçük bir şube açtık.” şeklinde konuştu.

İş yeri sahibi, "Gül Kitabevi 30 yılı aşkın bir süredir, bu kentte ticari faaliyetini sürdüren bir işletmedir. Bu son yaşadığımız olaylar ya da bu olaylarla yaşatılmak istenen bizi yaşantımızdan ve ideallerimizden vazgeçirmek adına yapılan bir takım girişimlerdir. Biz buna izin vermeyeceğiz. İnsanların özlediği işletmeyi, kitabevini kısa sürede hayata geçirmek içinde ne gerekiyorsa yapacağız." diyerek sözlerini tamamladı.