Marmara Bölgesi'nde 16 yıl önce yaşanan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği depremin yıldönümünde Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinadar, deprem tatbikatı yapılan alanda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İstanbul'daki olası deprem durumunda en büyük olumsuzluğun yaşanacağı yerlerin Beşiktaş'ta olacağını ancak Büyükşehir Belediyesi'nin bu bölgelerde önlem almalarına izin vermediğini söyleyen Hazinedar, "Depremde belki de İstanbul'un en kötü olaylarının yaşanacağı yerleri söylüyorum size. Buradan, Türkali, Sinanpaşa, Ortaköy Dereboyu ve Mecidiye Mahallelerinden... İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ve kamuoyunu uyarıyoruz." dedi.

İstanbul'un deprem gerçeğine dikkat çekmek ve daha önce büyük yıkıma neden olan Marmara depremini yeniden hatırlatmak için Beşiktaş Belediyesi, AKUT ile işbirliği yaparak kentsel dönüşüm kapsamındaki bir binada kurtarma tatbikatı yaptı. AKUT görevlilerinin enkaz altında kalan bir afetzedeye ulaşmak ve onu binadan çıkarmak için yaptıkları tatbikat, çok sayıda vatandaş ve gazeteci tarafından izlendi. Tatbikatta, matkaplarla kırılan zemin kattan afetzedenin kurtarılması ve sedye ile taşınması provası yapıldı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve AKUT Derneği Başkanı Nasuh Mahruki'nin de izlediği tatbikat sonrası her iki isimden de önemli açıklamalar geldi. İstanbul'un deprem gerçeğine ve üzerinden 16 yıl geçen Marmara depremine dikkat çeken Başkan Hazinedar, ilçelerinde deprem ve afet durumunda en riskli durumda bulunan iki bölgede yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına Büyükşehir Belediyesi'nin izin vermediğini söyledi. Hazinedar, "Şehir hukukunu, şehir hakkını, şehir estetiğini ve yaşam kalitesini esas alan bir kentsel dönüşüm talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gittiğimizde bize bir küçücük adım atacak, yani bu binaların kentsel dönüşümünü gerçekleştirecek küçücük bir adıma dahi izin verilmemektedir. 17 Ağustos depremini hatırlatırken aslında o depremin sonuçlarını engelleyecek, gelecekte yaşanacak depremlerin olumsuz sonuçlarını engelleyecek adımları kararlılıkla atan Beşiktaş Belediyesi olarak özellikle Türkali, Sinan Paşa Mahallesi ve Ortaköy Dereboyu Caddesi bölgelerimizde kentsel dönüşüme dair küçücük bir adım dahi atmamıza izin verilmemektedir." şeklinde konuştu.

Muhtemel bir depremde İstanbul'un en çok etkilenecek bölgelerinin Sinanpaşa ve Türkali Mahalleleri ile Ortaköy'de Dereboyu mevki olacağının altını çizen Hazinedar şöyle devam etti: "Bu konuşma hafızalarda inşallah çok önemli bir yer tutacak. Çünkü olacak bir depremde belki de İstanbul'un en kötü olaylarının yaşanacağı yerleri söylüyorum size. Buradan, Türkali, Sinanpaşa, Ortaköy Dereboyu ve Mecidiye Mahallelerinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni ve kamuoyunu uyarıyoruz. Bu bölgenin tamamı kentsel dönüşüm ihtiyacına rant için değil, insanımız için, şehrin yaşacağını o büyük tehditi bertaraf etmek için çok acil müdahaleye ihtiyaç duymaktadır."

Hazinedar, gerek üniversite gerekse belediye uzmanlarının hazırladıkları raporlara dayanarak, bölgedeki tehdidin Avcılar'dan bile fazla olduğunu söyledi ve önlem alınması çağrısında bulundu.

AKUT Başkanı Mahruki de 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen, depreme hazırlık konusunda hala yeterli seviyede olunmadığını şu sözlerle ifade etti: "Ne AKUT'un, ne silahlı kuvvetlerin, ne bütün diğer sivil toplum kuruluşlarının, ne yerel yönetimlerin, ne özel sektörün, ne devletin AFAD'ını üst üste koysak, bir araya getirsek 17 Ağustos benzeri bir afette enkaz altında kalan herkesi kurtaramayız. Bu hesap böyle yapılmaz, Yapılması gereken önlem alma kültürünü geliştirmek. Yani bu bina riskli mi o zaman bu binayı en kısa sürede yıkacaksınız, yerine yeni ve sağlım bir bina yapacaksınız. Yukarıya doğru büyüyen ama park ve bahçesiyle, otoparkıyla, insanca yerleşim alanlarıyla yeniden kenti yapacaksınız. Kentsel dönüşüm aslında budur. "